Vlada daje tri miliona za obilaznicu u Golubovcima

"Predmetnim Programom utvrđeni su prioritetni projekti za rješavanje uskih grla na području opština i to kroz gradnju zaobilaznica, trećih traka"
69 pregleda 0 komentar(a)
Golubovci, Foto: Vesko Belojević
Golubovci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.12.2011. 18:22h

Predlogom državnog budžeta za 2012. godinu predviđena su tri miliona eura za završetak radova na rekonstrukciji magistralnog puta M 2 Petrovac-Podgorica, za treću dionicu, koju čini obilaznica oko Golubovaca. Obilaznica počinje odmah nakon nadvožnjaka u Mojanovićima, pa ide pored željazničke pruge, a izlazi ponovo na postojeću magistralu kod Šušunje.

Sredstva za ovaj projekat, kako je objavljeno na sajtu Vlade, nijesu predviđena u 2011. godini, pa je potrebno ista obezbijediti iz budžeta Direkcije za saobraćaj za 2011. godinu, sa projekata na kojima će se ostvariti uštede.

"Uzimajući u obzir važnost projekta izgradnje zaobilaznice oko Golubovaca koji je sastavni dio Programa rješavanja uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore, odakle proizilazi njegov državni značaj, predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Direkcije za saobraćaj je da se odobri plaćanje radova na predmetnom projektu izvedenih u 2011. godini do iznosa od milion eura sa projekta u kapitalnom budžetu Direkcije za saobraćaj", navodi se u informaciji koja je razmatrana na sjednici Vlade.

Projekti kako bi se rasteretili glavni putni pravci

U dokumentu, koji potpisuje ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, navodi se da je Program rješavanja uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore 2007 - 2009. godine, koji je Vlada usvojila na sjednici od 27. septembra 2007. godine, pripremljen u saradnji Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija i Direkcije za saobraćaj sa jedne strane i predsjednika opština i nadležnih službi jedinica lokalne samouprave sa druge strane.

"Predmetnim Programom utvrđeni su prioritetni projekti za rješavanje uskih grla na području opština i to kroz gradnju zaobilaznica, trećih traka"

"Predmetnim Programom utvrđeni su prioritetni projekti za rješavanje uskih grla na području opština i to kroz gradnju zaobilaznica, trećih traka, kako bi se zbog porasta frekvencije i gustine saobraćaja smanjile gužve i rasteretili glavni putni pravci u Crnoj Gori", navodi se u informaciji.

Između ostalih, navodi se da je usvojen i projekat zaobilaznice Golubovci, koji je kandidovao Glavni grad Podgorica.

"Nakon usvajanja Programa rješavanja uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore 2007-2009. godine na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva, Direkcije za saobraćaj i Glavnog grada dogovoreno je da se izgradnja zaobilaznice Golubovci realizuje kroz tri dionice, prva od Ulice Vojislavljevića do raskršća za aerodrom, druga od raskršća za aerodrom do Golubovaca i treća obilaznica oko Golubovaca", saopšteno je u informaciji.

Nakon sprovedene tenderske procedure, Direkcija za saobraćaj je sa prvorangiranim izvođačem zaključila ugovor za izgradnju predmetne obilaznice.

Aneks zaključen u novembru

Podsjeća se da su radovi na prvoj dionici od Ulice Vojislavljevića do raskršća za aerodrom završeni i tehnički primljeni u martu ove godine po uslovima finansiranja koji su definisani potpisanim aneksom ugovora sa izvođačem radova i ugovorom o sufinansiranju radova sa Glavnim gradom.

"U skladu sa zaključkom Vlade od 26. maja 2011. godine, Direkcija za saobraćaj je zaključila aneks IV od 22. 11. 2011. godine na osnovni ugovor od 18. 12. 2008. godine, za rekonstrukciju magistralnog puta M-2 Podgorica-Petrovac, dionica III, obilaznica oko Golubovaca, po kojem je Direkcija obavezna da isplati za izvedene radove milion eura u 2011. godini, a ostatak do završetka kompletnog projekta u 2012. godini", navedeno je u informaciji.

Bonus video: