U 2012. duplo manje para za NVO: Gdje je nestalo milion eura?

Novaković: Takav rez u odnosu na NVO je drastičan i nikako nije u skladu sa retorikom Vlade o neophodnosti i značaja saradnje sa NVO
126 pregleda 0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.12.2011. 12:07h

Budžetom za 2012. Vlada je za nevladine organizacije (NVO) predvidjela duplo manje novca nego ove godine, što je neozbiljno i nespojivo sa njenom retorikom o značaju saradnje sa civilnim društvom, smatraju u Centru za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, rekla je na konferenciji za novinare da je prošle godine iz javnih fondova za projekte NVO opredijeljen 4,1 milion eura, što je dvostruko više u odnosu na 2012.

Ona je objasnila da će naredne godine Komisija za raspodjelu prihoda od igara na sreću raspolagati sa 2,3 miliona eura, a posebna Komisija koja će biti formirana na osnovu novog Zakona o NVO dobiće 200 hiljada.

"To znači da će se za projekte NVO u narednoj godini izdvojiti oko dva miliona eura, jer iz fonda od igara na sreću ne odlazi ukupan iznos na projekte NVO, nego 75 odsto, a to je 1,75 miliona eura“, precizirala je Novaković.

Prema njenim riječima, takav rez u odnosu na NVO je drastičan i nikako nije u skladu sa retorikom Vlade o neophodnosti i značaja saradnje sa nevladinim sektorom.

Gdje je novac?

Novaković je kazala da je Vlada ove godine trebalo da izdvoji 3,8 miliona eura za fond od igara na sreću, ali je opredijelila samo 2,53 miliona, pa se postavlja pitanje gdje je nestao ostatak.

"Zašto je fond od igara na sreću uskraćen za preko milion eura i gdje je taj milion nestao? Ovako se posljedično umanjuju sredstva i za projekte NVO“, upozorila je ona.

Kako je kazala, CRNVO još nije otkrio gdje je taj milion, zbog čega će tražiti jasan odgovor i krivce u tom slučaju.

Novaković je navela da Vlada krši zakon, a Komisija krši uredbu, i to treba jasno reći.

"U završnim računima imate jasne pokazatelje da je tog novca bilo, da je to prihodovano od koncesija, a onda u realnosti i misteriozni nestanak veoma velikog iznosa. Tu je i pitanje da li Vlada realno prikazuje prihode od koncesija ili je to mnogo više“, rekla je ona.

Sportska udruženja dobijala novac, iako im ne pripada

Novaković je je dodala da je Komisija za raspodjelu prihoda od igara na sreću u protekloj godini izdvajala novac i za sportska udruženja, iako on njima ne pripada.

"Njih sigurno 147, ako ne i više, što predstavlja negdje polovinu organizacija koje su iz ovog fonda dobile sredstva“, navela je ona.

Novaković je rekla i da je Vlada potrošila oko 250 hiljada eura na organizaciju tri konferencije ceremonijalnog karaktera.

Ona smatra da Vlada ima novca i lako ga nalazi u budžetu ako je potreban za organizaciju ceremonijalnih aktivnosti u kojima treba samu sebe da promoviše pred međunarodnom zajednicom.

"Mislim da svaka ozbiljna zajednica, pa i Evropska unija, organizovanje konferencija u partnerstvu sa nekredibilnim organizacijama neće procijeniti uspjehom, nego neuspjehm Vlade“, ocijenila je Novaković.

Ona je podsjetila da je u međunarodnim fondovima sve manje novca za NVO, pa je važno da im Vlada pruži kvalitetnu podršku, kako bi došlo do bolje realizacije javnih politika.

"Očekujemo od Vlade da taj iznos za narednu godinu minimum vrati na onaj koji je bio u 2010, koji je usvojen od strane Vlade. To je nešto oko četiri miliona eura“, pojasnila je Novaković, navodeći da podrška ne smije biti samo deklarativna, nego i opipljiva.

Bonus video: