Ministarstvo poljoprivrede odustaje od ribarske luke u Njivicama

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević prilikom boravka u Herceg Novom u aprilu saopštio je da je u državnom budžetu obezbijeđen novac za izgradnju ribarske luke
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 19:15h

Nakon peticije građana protiv gradnje ribarske luke u Njivicama, u kojoj je prikupljeno 1.300 potpisa, iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da nijedna odluka o gradnji neće biti donesena bez saglasnosti lokalne uprave u Herceg Novom, ali i da se mora pronaći alternativno rješenje.

“Uzimajući u obzir razvoj ribarstva i povećan broj ribarskih plovnih objekata, a kako je na lokalitetu luke Njivice predviđeno samo 15 vezova za ribarske brodove, mišljenja smo da to ne zadovoljava potrebe broja ribarskih plovnih objekata sa tog područja ni u minimalnoj mjeri, te je u tom smislu Ministarstvo započelo aktivnosti na traženju konsultanta koji bi ispitao lokalitete za buduće ribarske luke”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore, u dopisu koji je potpisao ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.

Gradnja savremene ribarske luke sa svim sadržajima podrazumijeva, prije svega, prostor gdje bi ribari mogli skladištiti svoj ulov, eventualno cariniti ribu za izvoz.

“Gradnja savremene ribarske luke sa svim sadržajima podrazumijeva, prije svega, prostor gdje bi ribari mogli skladištiti svoj ulov, eventualno cariniti ribu za izvoz, puniti gorivo i održavati svoja plovila. Izgradnjom ovakve luke bi se vodilo računa o pratećim sadržajima kao što su restorani, prodavnice ulja, vina i slično, čime bi se upotpunila turistička ponuda Crne Gore. Sve ovo, naravno, podrazumijevalo bi i najstrože ekološke, bezbjednosne i siguropnosne standarde”, navodi se u odgovoru iz kabineta Vlade, koji je potpisao ministar Lompar.

Na inicijativu Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj Udruženje ribara Crne Gore usvojilo je odluku da se buduća ribarska luka u Njivicama proglasi lukom od nacionalnog značaja. Planirano je da luka bude izgrađena ispod starog kamenoloma, između ušća rijeke Sutorine i hotelskog kompleksa “Rivijera” u Njivicama, na oko 2.500 kvadrata. Luka bi, prema planu, trebalo da ima 55 vezova, 600 kvadrata u zaleđu i sve prateće sadržaje.

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević prilikom boravka u Herceg Novom u aprilu saopštio je da je u državnom budžetu obezbijeđen novac za izgradnju ribarske luke.

Bonus video: