Inspektor ITF-a naredne nedjelje u Safagi sa crnogorskim pomorcima

Na ro-ro teretnjaku koji je sa kraćim prekidom početkom avgusta, već skoro pola godine zaustavljen u Safagi zbog dugova svog vlasnika
131 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 16:06h

Inspektor Međunarodnog sindikata transportnih radnika ITF tokom naredne sedmice posjetiće trgovački brod „Nuada“ u luci Safaga i njegovu posadu, kako bi na licu mjesta vidjeli što ITF još može da učini da ti pomorci ostvare svoja prava i dodju do svojih zarada, kazao je „Vijestima“ predsjednik Sindikata pomoraca Crne Gore Saša Milošević.

Na ro-ro teretnjaku koji je sa kraćim prekidom početkom avgusta, već skoro pola godine zaustavljen u Safagi zbog dugova svog vlasnika, grčke kompanije „Electra Maritime“ iz Grčke, plove i tri pomorca iz Crne Gore - Uroš Vuković, Borislav Samardžić, Branislav Vujović koji su već skoro godinu dana bez plate.

Njih trojica trenutno žive u jednoj privatnoj kući-motelu za vozače u blizini Safaga, odsječeni od svih zbivanja u vezi sa riješavanjem njihovog daljnjeg statusa i isplate višemjesečnih neisplaćenih zarada.

Pomorci su prije nekoliko dana “Vijestima” saopštili da već neko vrijeme ne mogu uspostaviti nikakav kontakt sa brodovlasnikom koji im duguje ukupno oko 140 hiljada dolara, ali i da niko od crnogorskih državnih organa kojima su se i preko medija obraćali, do sada nije učinio ništa da pokuša pomoći njima trojici, ili makar njihovim porodicama u Crnoj Gori.

Na ro-ro teretnjaku koji je sa kraćim prekidom početkom avgusta, već skoro pola godine zaustavljen u Safagi zbog dugova svog vlasnika

“Kontaktirao sam lično sa trojicom naših pomoraca sa “Nuade” i dao im kontakte potpredsjednika Sindikata pomoraca Crne Gore, kapetana Tomislova Markolovića koji se odnedavno nalazi na jednomjesečnoj obuci u centrali ITF u Londonu. On me je obavijestio da je takođe razgovarao sa našim pomorcima, kao i da je centrala ITF-a dala nalog svom zvaničnom inspektoru za Egipat koji se nalazi u Aleksandriji, da izvrši službenu posjetu brodu i posadi i ustanovi što Međunarodni sindikat transportnih radnika može još uraditi da im pomogne”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata pomoraca Crne Gore Saša Milošević.

Prema njegovim riječima, inspektor ITF-a u Egiptu će tokom naredne nedjelje iz Aleksandrije otputovati za Safagu, luku na Crvenom moru, gdje se nalazi “Nuada” i obići posadu dugovima zarobljenog grčkog broda.

Bonus video: