Premijerno: "U redu je biti drugačiji!"

"Smatrali smo da je takav koncept najbolji odgovor na snažno ukorijenjene predrasude u društvu u kojem živimo"
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 08:49h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa LGBT Forum Progresom, a uz podršku Kanadske ambasade kroz projekat "U redu je biti drugačiji!", je snimio TV spot "Mi smo dio ekipe!" koji na do sada najradikalniji način afirmiše LGBT prava u Crnoj Gori, direktno se obraćajući grupaciji koja ima najveći stepen otpora prema primjeni ovih prava.

Cilj projekta "U redu je biti drugačiji!", jeste da se kroz čitav niz aktivnosti doprinese izgradnji kulture ljudskih prava i održivog demokratskog društva, kroz jačanje društvenih kapaciteta u promociji LGBT prava i antidiskriminacionih politika.

"Smatrali smo da je takav koncept najbolji odgovor na snažno ukorijenjene predrasude u društvu u kojem živimo, a u kojem su LGBT osobe još uvijek prepoznate kao pojava protiv koje se treba boriti, porodična sramota ili bolesnici", saopšteno je iz Centar za građansko obrazovanje uoči premijere spota "Mi smo dio ekipe!".

Spot prikazuje grupu mladića koji prate prenos fudbalske utakmice, a nakon postignutog gola, dvojica od njih slave poljupcem.

"Kultura ljudskih prava još ne stanuje u Crnoj Gori. Na svakom od nas jeste da to promijenimo, i da učinimo da ona ipak uđe u svojoj punoći u naše društvo”, rekla je izvršni direktor CGO Daliborka Uljarević.

Prema njenim riječima, postoje teme koje nijesu popularne, a obaveza svih građana koji se ne osjećaju kao diskriminisane manjine jeste da se te teme otvaraju.

"Zbog nas, koliko i zbog njih. Jer nikad ne znate da li ćete vi sami sjutra biti neka manjina kojoj treba podrška i ohrabrenje", zaključila je Uljarević.

Glumcima počasne karte LGBT Foruma

Spot poručuje da su LGBT osobe dio društva koje strpljivo čekaju svoje prihvatanje i da su "dio ekipe koji navijaju i vole"

“Posebno znači kada podrška afirmisanju naših prava dolazi od onih koji nijesu pripadnici LGBT zajednice. Važno je da se partnerstva šire, posebno kada imaju pozitivan povod, kao što je u ovom slučaju – ljubav", kazao je Cimbaljević.

On je dodao da spot poručuje da su LGBT osobe dio društva koje strpljivo čekaju svoje prihvatanje i da su "dio ekipe koji navijaju i vole".

Cimbaljević je nakon prikazivanja spota, zahvalio glumcima Todoru Vujoševiću i Bojanu Bulatoviću, uručivši im počasne članske karte LGBT Foruma progress.

Spot i parodija na reklame za pivo

Zamjenik ambasadora Kanade, Kenet Souli rekao je da je preduzimanje koraka da se zaštite prava svakog pojedinca veliki korak za Crnu Goru na njenom putu ka punoj evro-atlantskoj integraciji.

"Ljudska prava svi treba da uživaju na nediskriminatornoj osnovi. Kanada snažno podržava napore da se spriječe nasilje iI diskriminacija po osnovu seksualnog opredjeljenja", kazao je Souli.

On se nada da će uspjeh tog projekta doprinijeti izgradnji društva u kom će svaki građanin moći da iskoristi svoje potencijale.

"Htjeli smo da centralni dramaturški vizuelni fokus bude na homoseksualnom poljupcu, prvi put na našim televizijama i medijima, ali na način koji neće biti šokantan, već normalan", kazao je reditelj spota Danilo Marunović

On je pojasnio da spot predstavlja parodiju na reklame za pivo, u "krajnje muškoj estetici", i muškom klišeu zabave.

"Namjera je bila da taj tabu vizuelno u spotu postoji, a da on kad se vidi ne bude više tabu nego nešto normalno, i mislim da smo u tome uspjeli”, zaključio je Marunović.

Bonus video: