Raseljenim porodicama pomoć od 616.000 eura

Pomoć je sastavni dio podrške opredjeljenju crnogorske Vlade da riješi probleme raseljenih iz bivših jugoslovenskih republika
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 11:11h

Raseljene i interno raseljene porodice, njih 105, dobiće građevinski materijal u vrijednosti od 616 hiljada eura kako bi poboljšali stambene uslove, saopšteno je iz UNHCR.Tu pomoć obezbijedila je Razvojna banka Savjeta Evrope.UNHCR je sa njemačkom nevladinom organizacijom, koja je glavni partner te organizacije u aktivnostima vezanim za stambena pitanja, HELP i Zavodom za zbrinjavanje izbjeglica, dobila zahtjeve 220 porodica, od kojih je izabrala 60.„Poboljšanje stambenih uslova života tih raseljenih porodica pružiće značajnu podršku njihovoj socio-ekonomskoj integraciji u crnogorsko društvo“, navodi se u saopštenju UNHCR-a.Kako su objasnili, pomoć je sastavni dio podrške opredjeljenju crnogorske Vlade da riješi probleme raseljenih iz bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova, u skladu sa Strategijom za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih osoba u Crnoj Gori.

Pomoć do polovine naredne godineIz UNHCR- navode da će porodice dobijati pomoć za izgradnju kuća od novembra do polovine naredne godine, „kao i stručnu tehničku podršku pod nadzorom HELP-a“.„Od 60 odabranih porodica, 16 porodica će primiti pomoć u građevinskom materijalu za izgradnju kuće, a 33 porodice će dobiti građevinski materijal potreban za završetak započete a nedovršene gradnje“, pojasnili su oni.

Đergići prvi dobili pomoćNavodi se da će za 11 najugroženijih porodica, koje ne mogu same da naprave kuće, biti obezbijeđene montažne kuće na zemljištu koje je u njihovom posjedu ili koje je ustupila opština.Kako su kazali, prvu pomoć dobila je petočlana porodica Konstadina Đergića iz Danilovgrada. Oni su u Crnu Goru sa Kosova došli 1999. godine. U UNHCR-u smatraju da su za integraciju raseljenih i interno raseljenih, pored odgovarajućeg pravnog statusa koji bi im omogućio puni pristup osnovnim pravima, podjednako važni adekvatni stambeni uslovi.

Bonus video: