Crnogorski pomorci i dalje bez novca u Egiptu, država se nije javila ni porodicama

"Obraćali smo se svim relevantnim institucijama, po nekoliko puta, pa i dalje to činimo. Borićemo se sami..."
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 08:51h

Trojica pomoraca iz Crne Gore, članova posade ro-ro broda „Nuada“, koji je vlasništvo grčke pomorske kompanije „Electra Maritime“ iz Atine, više od dva mjeseca nakon što su se preko medija obratili za pomoć nadležnima u državi, nijesu ni korak bliže rješenju svog problema. „Nuada“, mali trgovački brod od 4.759 bruto-tona, je već skoro pola godine zbog dugova svog vlasnika, uz kraći prekid početkom avgusta, zaustavljen u egipatskoj luci Safaga na Crvenom moru, a trojica naših pomoraca - Uroš Vuković, Borislav Samardžić, Branislav Vujović su već skoro godinu dana bez plate. Njihov kolega Veselin Tomašević u međuvremenu je prije 20-ak dana uspio da dođe do novca koji mu je dugovao poslodavac, pa se nakon skoro 11 mjeseci vratio u Crnu Goru svojoj porodici.

"Za nas trojicu problemi i dalje traju. Trenutno se nalazimo u jednoj privatnoj kući-motelu za vozače u blizini Safaga, odsječeni od svih zbivanja u vezi s našim daljim statusom i isplatom naših višemjesečnih neisplaćenih zarada, a sljedeći mjesec će se navršiti i godina od kada nijesmo primili plate. Već neko vrijeme nemamo nikakve kontakte ni sa kompanijom 'Elektra Maritime' iz Grčke, ni sa brodovlasnikom koji se nalazi već tri mjeseca u Hurgadi, ali se ne odaziva na naše svakodnevne pozive", kazali su juče iz Safage “Vijestima” Vuković, Samardžić i Vujović.

Njima trojici grčki brodar trenutno duguje ukupno više od 140 hiljada dolara, bez naznake da bi im u skorije vrijeme mogao isplatiti njihove teško zarađene plate.

Niko na njih nije ni glavu okrenuo

Pomorci kažu i da povremeno pođu do svog broda, koji je bez goriva i dalje vezan u luci Safaga. Na njemu su ljetos živjeli mjesec dana na preko 50 stepeni Celzijusa u nehumanim uslovima - bez klima-uređaja, vode i struje, kuvajući jednom dnevno obrok na vatri naloženoj na palubi “Nuade”.

Zbog nemogućih uslova života na brodu, naši pomorci su se u međuvremenu iskrcali i živjeli prvo u jednom hotelu, a sada u privatnom smještaju. U međuvremenu niko od državnih organa kojima su se preko medija i u direktnom kontaktu obraćali za pomoć, na njih nije ni glavu okrenuo.

"Obraćali smo se svim relevantnim institucijama, po nekoliko puta, pa i dalje to činimo"

"Obraćali smo se svim relevantnim institucijama, po nekoliko puta, pa i dalje to činimo. Borićemo se sami, tražiti rješenja jer smo prepušteni sami sebi, s obzirom na to da od naših relevantnih državnih organa nemamo čak ni telefonski poziv, koji bi nam mnogo značio, makar da osjetimo da nijesmo sami", kazali su juče pomorci “Vijestima”, ističući da na taj način preko medija žele da obavijeste javnost da ih niko od crnogorskih nadležih organa do danas nije kontaktirao, kao ni njihove porodice, a kamoli da su ponudili pomoć koju su u kontakt emisijama na TVCG i u “Vijestima” sredinom septembra pojedini obećali.

Nastaviće da se bore

Pomorci su podsjetili na tadašnje izjave rukovodilaca Ministarstva pomorstva i saobraćaja da će preko Ministarstva vanjskih poslova kontaktirati grčku kompaniju “Electra Maritime”, ali se to izgleda do danas nije desilo, jer se našim zarobljenim pomorcima u Egiptu nije javio ni brodovlasnik, a ni predstavnici naše države.

Da je njihova pozicija krajnje nezahvalna, svjedoči i to što im advokati u Egiptu traže 20 odsto sume koju im duguje brodovlasnik da bi ih zastupali u eventualnom sudskom procesu.

Da je njihova pozicija krajnje nezahvalna, svjedoči i to što im advokati u Egiptu traže 20 odsto sume koju im duguje brodovlasnik

"Mi bismo i pristali da im damo toliko, ali je problem u tome što nam ne mogu dati određeni rok u kojem ćemo doći u poziciju da konačno naplatimo svoja potraživanja, jer to, kako kažu, može potrajati mjesecima, pa i nekoliko godina. Drugi razlog je što su ugovori na arapskom i mi ne želimo to da potpisujemo, jer su oni poznati kao veliki prevaranti, a od nikoga nemamo pravnu pomoć", saopštili su Vuković, Samardžić i Vujović, dodajući da će uprkos svemu nastaviti da se bore dok ne dođu do svojih teško zarađenih plata.

Milošević: Pokušaćemo da pomognemo

Predsjednik Sindikata pomoraca Crne Gore, koji je član moćnog Međunarodnog sindikata transportnih radnika ITF, Saša Milošević kazao je juče “Vijestima” da je potpredsjednik crnogorskog Sindikata pomoraca i kontakt-osoba ITF-a u Crnoj Gori, kapetan Tomislav Markolović, upravo otputovao u London radi obuke i zvaničnog proglašenja za ITF inspektora.

"On će tamo u centrali ITF-a pokušati i da pokrene intenzivnije aktivnosti na planu zaštite interesa naša tri pomorca u Egiptu. Situaciju komplikuje i to što je ITF-ov inspektor za Egipat stacioniran u Aleksandriji, a 'Nuada' se nalazi daleko odatle, na Crvenom moru u Safagi, ali ćemo svakako učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo trojici naših pomoraca", kazao je Milošević, dodajući da, koliko je on upoznat, ITF je već u dvije tranše platio advokata koji je pred nadležnim sudovima zastupao interese posade broda “Nuada”.

Milošević je obećao da će od Markolovića najkasnije u utorak dobiti najnovije informacije oko daljeg razvoja situacije sa pomoći ITF-a našim pomorcima u Safagi.

Bonus video: