Dva paviljona na Koniku bila u mraku, dugovi i preko 2.000 eura

Radnici Elektroprivrede popodne su uključili struju svim stanarima dva paviljona u Kampu na Vrelima ribničkim, sjutra će pokušati da isključe samo dužnike
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 17:05h

Stanarima paviljona 1 u Izbjegličkom naselju Konik 1 dana je oko 15 časova uključena struja, nakon što su radnici Elektrodistribucije isključili ih sa napajanja prije dva dana.

Pored toga struja je bila isključena i stanarima paviljona 8, zbog nagomilanih dugova, koji na većini računa iznose i po nekoliko hiljada eura. Međutim, i njima je struja uključena danas oko 15 časova, jer iz Elektroprivrede nijesu mogli da nađu način da isključe neplatiše, a da potrošači koji redovno izmiruju račune ne budu oštećeni.

"Zbog toga što paviljoni imaju kolektivni izvod, nije bilo moguće da se razdvoje potrošači koji plaćaju i oni koji duguju, pa smo zbog toga tokom dana uključili svima struju, da ne bi redovni potrošači ispaštali", saopšteno je iz Elektroprivrede uz napomene da će sjutra njihove ekipe ponovo izaći na teren i pokušati da odvoje neredovne od urednih potroašača i isključe ih sa napajanja.

U paviljonu 1, koji je bio isključen, žive porodice koje imaju puno djece, čak njih 25, koji su učenici osnovne škole, pa im je struja neophodna i za učenje.

Iz Elektroprivrede je tokom dana saopšteno da su izdali nalog za isključenje potrošača sa elektromreže u Kolektivnom centru na Koniku zbog izuzetno visokih dugovanja, koja u prosjeku prelaze iznos 2.600 eura. Takođe, EPCG je kompletan dug pomenutih potrošača zaštitila od zastarijevanja redovnim utuženjima, a shodno rokovima koje predviđa Zakon o obligacionim odnosima.

Što nisu isključili prije, nego sad kad je nula stepeni

Dragana Dundžić, koja je došla u Podgoricu iz Sarajeva, samohrana je majka šestoro djece.

Ona je kazala da je troje djece prva smjena u školi i ustaju ujutro oko 5.30 časova da bi išli u školu, a da kada nijesu imali struju ne može da im pripremi doručak, oblače se po mraku.

"Čekali su da temperatura padne na nula stepeni, pa da nam isključe struju i sad se ovdje smrzavamo, to stvarno nema nikakvog smisla. Prije mene su u ovom stanu bile 2-3 porodice i nijesu plaćali struju, a sada treba da plaćam njihove dugove. U Elektrodistribuciji nijesu vodili računa o tome, i nemaju preciznu evidenciju, a ja sa šestoro djece i operisana od tumora ne mogu da plaćam tuđe dugove", kaže Dragana.

Prije mene su u ovom stanu bile 2-3 porodice i nijesu plaćali struju, a sada treba da plaćam njihove dugove

"Teško je kupiti knjige i opremiti djecu za školu. Ivana je jutros otišla u školu po mraku i bez doručka, a ide u peti razred i odličan je učenik. Odličan je đak, a sada treba da uči uz svijeću. U našoj zgradi ima 25 učenika i niko nas nije upozorio da će da nam isključe struju, samo su došli i isključili nas sa mreže. Sinoć smo ispred zgrade sjedjeli kraj vatre i grijali se, dok su oni čuvali trafo-stanicu", dodaje Dragana.

Neće da plaćaju tuđe dugove

Aleksandar Cerović iz Dečana ima četvoro djece, najmlađe dijete ima 14 mjeseci, a najstarije osam godina.

"Najteže nam je zbog bebe kojoj ne možemo sada kad su nam isključili struju da obezbijedimo ni elementarne higijenske uslove. Sa nama živi i tašta koja je teški bolesnik i koja je nepokretna. Imala je moždani, a potrebna joj je i psihijatrijska njega, ali to izgleda nikog ne zanima. Moj dug je, ali samo uslovno 5.000 eura, jer kad sam doselio u taj stan već je bilo na računu duga više od 2.000 eura. Teško živimo, imamo porodice, a malo ko od nas radi i ima stalna primanja, uglavnom živimo od socijalne pomoći koja je mala. Nemam para da platim ni svoja dugovanja, a kamoli dugove koje su ostavili prethodni stanari", kazao je prije podne “Vijestima” Cerović.

Mladić Admir Femić kaže da je to što se događa ovih dana bruka za Podgoricu i Crnu Goru.

"Ovo je nehumano i bruka za grad i državu. Ovdje ima puno male djece, a oni su čekali da dođe zima kako bi počeli sa isključenjima", bio je razočaran Femić.

I redovnim platišama makaze

Kada je ekipa “Vijesti” došla na Vrela, zatekla je nekoliko ekipa Elektrodistribucije i veliki broj stanara koji su se okupili oko trafo-stanice i čekali dalji razvoj situacije.

"Situacija je zaista teška i neugodna. Ni nama nije lako, poslali su nas ovdje na zadatak i mi moramo da isključimo struju ljudima koji se nalaze u zaista teškoj finansijskoj situaciji. Isključili smo paviljon 1, a sjutra treba da isključimo i paviljon 8, ali i da pronađemo tehničko rješenje kako ćemo stanare koji su plaćali struju ostaviti priključene na mrežu. Naime, u paviljonu 8 ima redovnih platiša i njih ćemo morati prikopčati direktno na stubove kako ne bi bili oštećeni. Isključenja će biti još", kazao nam je radnik angažovan na isključenju struje.

Svega četiri potrošača imaju subvencije

"Pomenuti potrošači, kao i svi potrošači koji imaju zaostalih dugovanja za utrošenu električnu energiju, imaju mogućnost potpisivanja Protokola za izmirenje dugovanja na više mjesečnih rata, uz određen procenat učešća, čija visina , kao i broj rata variraju zavisno od socijalnog statusa potrošača i visine duga. Nakon potpisivanja Protokola za izmirenje dugovanja EPCG izdaje nalog za ponovno priključenje potrošača, povlači tužbe i oslobađa potrošača od sudskih troškova", navodi se u saopštenju Elektroprivrede.

Iz Elektroprivrede je napomenuto da se korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, njege i pomoći drugog lica, smještaja u drugu porodicu, kao i korisninicima prava na materijalno obezbjeđenje boraca, obračunava subvencija računa za utrošenu električnu energiju koja podrazumijeva popust od 40 odsto na račun do 60 eura, a ukoliko je račun veći, tada će se račun umanjiti za 24 eura.

"U osam paviljona Kolektivnog centra na Koniku su svega četiri potrošača korisnika pomenute subvencije", navodi se iz Elektroprivrede.

Galerija

Bonus video: