Crnogorske studente neće niko bez prakse

Nijedno preduzeće nije se odazvalo skupu o obaveznom stažiranju tokom studija
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 08:48h

Crnogorski studenti završavaju fakultete bez stečenih praktičnih vještina, pa je neophodno uvođenje obaveznog stažiranja u toku studija, zaključak je panel diskusije koju je na tu temu organizovalo Vijeće studenata Elektrotehničkog fakulteta.

Student povjerenik na tom fakultetu Matija Ratković kazao je da se na studijama najviše stiču teorijska znanja, dok praksa izostaje, pa prvi kontakt sa budućom strukom visokoškolci imaju tek kada se zaposle.

"Postavlja se pitanje - kako naći posao bez prethodnog angažovanja", kazao je on.

Pohađanjem stručne prakse, kako je kazao, studenti bi imali priliku da se upoznaju sa onim što ih čeka nakon studija.

Privrednici nezainteresovani

Međutim, sudeći prema odzivu crnogorskih preduzeća, privrednici i nijesu zainteresovani za takvu inicijativu.

Organizator je, kako je saopštio, na diskusiju pozvao i "Telekom Crna Gora", "Telenor", "M:tel", Privrednu komoru i Microsoft, koji se nijesu odazvali pozivu, dok su skupu prisustvovali predstavnici Univerziteta Crne Gore (UCG) i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Juče na ETF-u

"Mislim da studenti nijesu dovoljno shvaćeni, a nijesmo zadovoljni ni odzivom studenata, pojavilo se samo pedesetak, i to uglavnom starijih studenata. Žao mi je što nije veći broj mlađih studenata, jer je poziv bio otvoren prema svim visokoškolcima dobre volje", rekao je Ratković.

Prodekan na UCG Zdravko Uskoković kazao je da izostanak predstavnika firmi na diskusiji dosta govori.

"Izostanak predstavnika firmi na diskusiji dosta govori"

"Podržavamo ideju bez ikakvih rezervi, ali treba voditi računa da se takvo stažiranje ne uvede uniformno i samo da bi se ispoštovala forma", rekao je Uskoković, i dodao da je riječ o složenoj problematici.

Stažiranje kao obavezan dio nastave

Predstavnik CGO Danilo Ajković naglasio je da UCG ne treba da podržava ovakve inicijative, već da ih sprovodi.

"CGO je predložio da se potpišu ugovori između predstavnika UCG i organizacija i preduzeća koja bi primili studente na usavršavanje", kazao je on, i upozorio da je na UCG upisano 21.239 studenata, od čega je polovina upisana na Pravnom, Ekonomskom i Fakultetu političkih nauka.

"Cilj stažiranja je da smanji jaz između zahtjeva kompanija i organizacija i teoretskog učenja"

"Na koji način se sa tolikim brojem studenata može sprovesti praksa", ukazao je on.

Kako je ranije saopšteno iz te organizacije, programi stažiranja moraju biti uvedeni kao obavezan dio nastave na svim fakultetima UCG.

"Cilj stažiranja je da smanji jaz između zahtjeva kompanija i organizacija i teoretskog učenja koje se praktikuje na fakultetima. Praktičan rad u toku studija bi morao da iznosi minimum tri mjeseca, a maksimum devet mjeseci", inicijativa je CGO.

Galerija

Bonus video: