Predlozi za zaštitu grada uvreda za Kotorane

U radnoj grupi treba da bude više stručnjaka iz Kotora koji su do sada bez ikakvog razloga marginalizovani, rečeno je na okruglom stolu
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 19:43h

"Nacrti zakona o zaštiti prirodnog, kulturnog i istorijskog područja Kotora i menadžment plan ne mogu dobiti zeleno svjetlo. Potrebno ih je uraditi ponovo, jer nije moguće unaprijediti ih izmjenama i dopunama”, poručeno je sa okruglog stola koji je organizovao Savjet za kulturu Opštine Kotor.

Savjet je jednoglasno donio zaključak da su ta dva dokumenta uvreda za Kotor.

"U radnoj grupi treba da bude više stručnjaka iz Kotora koji su do sada bez ikakvog razloga marginalizovani. Nije jasno zbog čega u savjetu treba da budu predstavnici Tivta i Herceg Novog”, neke su od primjedbi Savjeta za kulturu.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović kazala je da su tokom izrade Nacrta zakona reagovali, ali da su njihove ključne primjedbe odbijene. Ona je naglasila da su reagovali i na finansiranje, koje je tim Nacrtom totalno nedefinisano.

Ćatović je apelovala da se sve primjedbe dostave do 17. novembra kako bi ih proslijedili Ministarstvu kulture.

Šef odborničkog kluba SNP Martin Popović rekao je da, ako se usvoje i sprovedu, takav zakon i menadžment plan, uz brojne republičke propise, onda Kotorane treba premjestiti na drugu lokaciju, jer je sa svim tim propisima život totalno blokiran. Arhitekta Saša Dender je ukazao da zakonodavci i planeri moraju biti svjesni činjenice da postoji Opština Kotor i grad Kotor.

Bonus video: