Dobra trgovina

Uoči Bajrama Hasib na Stočnoj pijaci prodao 110 jagnjadi

"Cijena "kurbana" se kreće od 150 do 250 ili 300 eura, ali sve zavisi koje je veličine. Najbolje prolaze jagnjad i “kurbani” do godinu dana"
217 pregleda 0 komentar(a)
Hasib Ličina, Foto: Haris Šabotić
Hasib Ličina, Foto: Haris Šabotić
Ažurirano: 03.11.2011. 17:15h

Zbog muslimanskog praznika Kurban Bajrama koji počinje u nedjelju, a trajaće četiri dana, na Stočnoj pijaci na Tuškom putu najviše su se trgovali ovnovi, ovce i jagnjad, koji su se uglavnom prodavali za dva i po eura po kilogramu žive vage.

Ekrem Hajdarević, iz sela Korita kod Bijelog Polja, prodao je 50 jagnjadi, a kupci su uglavnom mještani Konika, Tuzi i Karabuškog polja.

Kod muslimana postoji običaj u skladu sa islamskim propisima da se meso kurbana dijeli na tri dijela, trećina siromašnima, trećina rodbini, komšijama i prijateljima i trećina porodici

Hasib Ličina, koji takođe drži farmu u Koritima, zadovoljan je jučerašnjim pazarom, jer je prodao 110 jagnjadi.

"Cijena jagnjadi je dva i po eura, dok ovnovi slabije prolaze. Prošle godine prodao sam isto oko 100 "kurbana", ali primjećuje se besparica kod ljudi koji gledaju da spuste cijenu barem za 10 centi. Kupci su uglavnom Romi sa Vrela ribničkih", kazao je Ličina, koji u Koritima ima farmu od 100 ovaca i 10 krava.

Telad su se slabije prodavala, a Ivan Joksimović koji dva puta nedjeljno dolazi na stočnu pijacu sa sjevera Crne Gore nije prodao nijedno tele.

"Niko neće da kupi telad čija je cijena do tri eura po kilogramu žive vage. Uglavnom jagnjad su prolazila, a mi prodavci smo nezadovoljni zbog skupih dažbina koje iznose 50 eura za puni kamion", rekao je Joksimović.

Kurban Bajram ili hadžijski Bajram je islamski praznik tokom kojeg, prema islamskim propisima, svaki musliman za sebe i svoju porodicu treba da zakolje goveče, najčešće ovcu, ovna ili jagnje, koji u danima Bajrama ima dovoljno sredstava da može kupiti kurban.

Kod muslimana postoji običaj u skladu sa islamskim propisima da se meso kurbana dijeli na tri dijela, trećina siromašnima, trećina rodbini, komšijama i prijateljima i trećina porodici.