EPCG pokreće specijalni projekat za poboljšanje naplate

"Ukoliko korisnik ne bude poštovao postignuti dogovor, automatski će biti isključen sa mreže", upozorili su iz EPCG
54 pregleda 0 komentar(a)
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.11.2011. 16:40h

Poslovanje hidroenergetskih objekata Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ozbiljno je ugroženo, zbog nepovoljne hidrometeorološke situacije, zbog će, kako je najavljeno, biti pokrenut specijalni projekat za poboljšanje naplate.

Iz kompanije je objašnjeno da će, u okviru tog projekta, specijalno oformljeni timovi posjetiti sva domaćinstva i kompanije koji imaju dugovanja, i sa njima dogovorati način izmirenja, nudeći pri tom mogućnost otplate u više mjesečnih rata.

"Ukoliko korisnik ne bude poštovao postignuti dogovor, automatski će biti isključen sa mreže", upozorili su iz EPCG.

Iz kompanije su saopštili da su crnogorske hidroelektrane, i pored dobre pogonske spremnosti, proizvele su 50 odsto manje električne energije u odnosu na prošlu godinu, što je znatno ispod planiranog rezultata.

"Da bi sistem ostao održiv EPCG mora ubrzati naplatu na čitavoj teritoriji Crne Gore, jer je postalo neprihvatljivo da imamo potrošače koji ne plaćaju redovno potrošenu električnu energiju"

"Kao posljedica takve nepovoljne situacije imamo znatno povećan uvoz električne energije, čak duplo veći, u odnosu na prethodnu godinu".

Situaciju oko uvoza, kako su dodali, pratilo je i značajno povećanje cijena na međunarodom energetskom tržištu, tako da je cijena struje na evropskim i regionalnim berzama 20 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

EPCG je, u cilju zadovoljenja potreba Crne Gore za električnom energijom, uvezla dva puta više električne energije nego što je planirano, uz relevantne dodatne troškove.

"Fakture za ovu energiju moraju se platiti odmah, inače EPCG rizikuje da izgubi kredibilnost na međunarodnoj sceni i da više ne bude prihvaćena na evropskim tenderima za električnu energiju. A očigledno je da EPCG, bez nabavke dodatnih količina iz uvoza, više ne bi bila u mogućnosti da obezbjeđuje adekvatan nivo usluga u Crnoj Gori", naveli su iz kompanije.

Ovi dodatni troškovi vezani za plaćanje uvezene električne energije determinišu, kako kažu, veoma tešku finansijsku situaciju gdje su troškovi veći od prihoda.

"Da bi sistem ostao održiv EPCG mora ubrzati naplatu na čitavoj teritoriji Crne Gore, jer je postalo neprihvatljivo da imamo potrošače koji ne plaćaju redovno potrošenu električnu energiju. Potrošači koji ne plaćaju utrošenu električnu energiju biće isključeni sa mreže, jer upravo neredovne platiše dovode u rizik kvalitet i stabilnost usluga EPCG u čitavoj državi", poručili su iz kompanije.

Bonus video: