Novljani se protive izgradnji ribarske luke u Njivicama

Bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spriječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 17:57h

Ribari na moru trebalo bi nakon osam godina osam godina od kada su inicirali gradnju, da dobiju svoju luku na Crnogorskom primorju u Njivicama pored Herceg Novog.

Prema prostornom planu posebne namjene za morsko dobro izdati su urbanističko tehnički uslovi i očekuje se tenderska procedura za izbor projektanta.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja opredijelilo je sredstva za projekat, a poslije toga će uslijediti tenderska procedura za izdavanje koncesija za luku. Vlada je, na inicijativu Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj Udruženja ribara Crne Gore, usvojila Odluku da se buduća ribarska luka u Njivicama proglasi lukom od nacionalnog značaja.

Izgradnjom pristaništa i vezova bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spriječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva.

Luka će imati 55 vezova, 600 kvadrata u zaleđu i sve prateće sadržaje.

Međutim građani koji ovih dana potpisuju peticiju protiv gradnje, uvjereni su da nije izabrano dobro mjesto za ribarsku luku.

"Izgradnjom pristaništa i vezova bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spriječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva. Posebno bi bilo ugroženo stvaranje ljekovitog blata – peloida. Ako je turizam strateška grana razvoja Herceg Novog onda sve treba i učiniti da sačuvamo prirodne rezurse", ističe Zorica Gavrilović odbornica SNP u lokalnom parlamentu.

Luku grade isključivo zbog profita?

U pismu koje je uputila ministru poljoprivrede Tarzanu Miloševiću, ističe da se “ne mora svaki metar obale iskorištavati za sticanje koristi i profita, a u ovom slučaju izgradnja ribarske luke je iskučivo profiterski posao, namijenjen pojedincima”.

Uvjerena je da se “ brodice i koče - kojih i nema puno u Herceg Novom, mogu vezati i u okviru Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, Kumboru ili Tivtu.

Uvjerena je da se “ brodice i koče - kojih i nema puno u Herceg Novom, mogu vezati i u okviru Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, Kumboru ili Tivtu.

Iz Instituta Dr. Simo Milošević iz Igala koji svoju osnovnu djelatnost bazira na upotrebi ljekovitog blata, ranije su saopštili da se protiv izgradnji ribarske luke u Njivicama.

U toj zdravstveno turističkoj ustanovi koja ima i jedinog stručnjaka koji je doktorirao iz balenologije - ljekovitog blata, kažu da ih niko nije konsultovao prilikom određivanja lokacije buduće luke.

Upozoravaju da će luka “skrenuti” izlaznu struju iz Topljanskog zaliva koja nosi svu prljavštinu i na taj način ugroziti stvaranje ljekovitog blata u moru na ušću rijeke Sutorine.

Milošević: To je nacionalni interes

Predsjednik Opštine Dejan Mandić je komentarišući peticiju građana protiv gradnje ribarske luke u Njivicama kazao da „ sve treba dobro i stručno sagledati, prije svega urbanističko tehničke uslove koje je resorno ministarstvo dalo.

"Ako su građani protiv toga onda nema potrebe da se gradi", kazao je Mandić.

On smatra i da bi se velika ribarska luka sa preko 50 vezova, što je industrija – teško uklopla u turističke planove razvoja grada.

"Luka će biti od nacionalnog interesa jer će, kada bude izgrađena, doprinijeti većem izlovu ribe, kvalitetnijem plasmanu, većoj bezbjednosti hrane”, kazao je proljetos ministar Tarzan Milošević u Herceg Novom, uvjeren da će to doprinijeti i smanjenju uvoza ribe. Iz Udruženja ribara Crne Gore tvrde da će u Njivicama biti privezište, a ne luka za ribarske.

Bonus video: