Kratki spoj na instalacijama izazvao požar na pijaci u Tuzima

Na licu mjesta bili su inspektori Uprave policije, koji su izvršili uviđaj i sačinili zapisnik, kao i vještak elektrostruke, koji će dati stručno mišljenje o uzrocima požara
255 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 16:51h

Uzrok požara koji je izbio na platou pijace u Tuzima, a u kojem je, kako je saopšteno iz “Tržnica i pijaca”, izgorjelo osam tezgi, je najvjerovatnije kratki spoj na elektroinstalacijama, kazali su prodavci i vlasnici tezgi.

Vatrogasna služba brzo je intervenisala i ugasila požar, a pomoć su im pružili i zaposleni i zakupci koji su, do njihovog dolaska, protivpožarnim aparatima uspjeli da spriječe da se vatra proširi.

Na licu mjesta bili su inspektori Uprave policije, koji su izvršili uviđaj i sačinili zapisnik, kao i vještak elektrostruke, koji će dati stručno mišljenje o uzrocima požara.

Ratku Bašanoviću koji je pomogao u gašenju požara pozlilo je i odveden je u Hitnu, a jedan vatrogasac, prema riječima prodavaca, pao je sa krova tezgi prilikom gašenju, ali srećom nije zadobio teške povrede.

Sav otpad od požara biće odnesen u Deponiju.

Pijaca potencijalna buktinja

Požar je izbio oko 14.20 časova nakon završetka radnog vremena, a vatra je prvo zahvatila štand Biljane Stajkić.

"Zatvorila sam štand, pošla kući, ali nisam stigla ni do parkinga vidjela sam veliki dim i vatru koja se brzo širila. Vatra je došla najvjerovatnije od struje i za pet minuta plamen se proširio na instalacije štandova komšija. Niko nije namjerno izazvao požar, ali svima nama je teško", kazala je Stajkić.

Ona je istakla da kada je bezbjednost pijace i preventiva od požara u pitanju ništa nije urađeno od 2007. godine kada je izgorjelo 30 tezgi.

Ona je istakla da kada je bezbjednost pijace i preventiva od požara u pitanju ništa nije urađeno od 2007. godine kada je izgorjelo 30 tezgi.

Ljubica Zlatičanin, izbjeglica iz Vrake, uspjela je da spase dio robe, a požar je primijetila kod Stajkića, jer, kako kaže, još nije bila zatvorila svoj štand.

Buknulo kod tezge Stajkića

"Osjetila sam smrad od dima i ukoliko sam se okrenula, požar je buknuo. Niko od vlasnika ne nosi robu kućama, a kod mene je roba uglavnom bila spakovana u najlonima. Struju koristimo samo za sijalice, koje svi isključuju, a rešo ili grijalice niko nema. Stajkići kod kojih je buknuo požar imali su svega na tezgi, da ne moraš da ideš kod nikoga na pijaci. Izdržavam djecu i dvoje starih u porodici, ali kažem samo djeca neka su zdravo", rekla je Zlatičanin.

Upravnik pijačnih prodavaca Brano Vukčević kazao je da će “Tržnice i pijace” pomoći koliko je u njihovoj moći vlasnike tezgi koji, kako kaže, možda nemaju ni za hljeb.

"Za 90 odsto prodavaca rad na pijaci je jedini izvor prihoda za porodice i egzistenciju. Nadamo se novoj pijaci za koju je nagoviješteno da će se raditi, a do tada ćemo se snalaziti. Zahvaljujemo se Vatrogasnoj koja je spasila cijelu pijacu i uz pomoć koje je minimum štete napravljen", rekao je Vukčević.

Zakup neće plaćati

Biljana Jovović PR “Tržnice i pijace” kazala je da će to preduzeće pomoći zakupcima koji su pretrpjeli štetu, kao što je to rađeno i u prethodnim sličnim situacijama.

"Pomoć ćemo im obezbijediti oslobađanjem od obaveze plaćanja zakupa u određenom periodu. O konkretnom iznosu pomoći i načinu sprovođenja, odluka će biti donijeta od strane organa upravljanja Društva. Podsjećamo da je pijaca u Tuzima privremenog karaktera i da je u planu da se na toj lokaciji gradi novi pijačni objekat. Konačno saopštenje za javnost 'Tržnice i pijace' daće nakon što nadležni državni organi sačine konačan izvještaj o ovom događaju", navela je Biljana Jovović.

Galerija

Bonus video: