Porto Montenegro traži dva morska smetlara

Povremeno se u „Porto Montenegru“ pojavi i poneki brod koji svojim, najblaže rečeno kontroverznim izgledom, izazove dodatnu pažnju
53 pregleda 0 komentar(a)
guilty jahta, Foto: Siniša Luković
guilty jahta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.10.2011. 12:01h

Najava menadžmenta „Porto Montenegra“ da će ta marina transformisati mnoge oblasti društveno-ekonomskog života Crne Gore ovih je dana dobila još jednu potvrdu jer je tivatska marina raspisala oglas za prijem u radni odnos dva nova radnika kakvi se do sada nisu zapošljavali nigdje u Crnoj Gori.

Naime, riječ je o svojevrsnim morskim higijeničarima koji bi trebalo da se bave sakupljenjem smeća koje pluta po akvatorijumu marine.

Iako ta dva nova radna mjesta u oglasu nizu dobila zvaničnu nomenklaturu, budući morski smetlari moraju da imaju važeću dozvolu za voditelja čamca i da budu spremni da „svojim angažovanjem pomognu održavanju akvatorijuma marine čistim od otpada.“

Stigla jahta uočljiva po ružnoći

„Porto Montenegro“ je već dvije godine svojevrsna „modna revija“ za nautičare i one koji ovdje dolaze da „napare oči“ na nekim od najljepših i nasjkupljih jahti današnjice koje su nerijetko gosti ove marine.

Međutim, povremeno se u „Porto Montenegru“ pojavi i poneki brod koji svojim, najblaže rečeno kontroverznim izgledom, izazove dodatnu pažnju.

To se ovih dana dešava na pontonu „G“ tivatske marine gdje je vezano nešto ubjedljivo najružnije što je ikada uplovilo u Tivat – megajahta „Guilty“ pod britanskom zastavom.

Tridestpet metara duga jahta neobične forme trupa i nadgradja, dodatno štrči iz mnoštva okolnih brodova načinom na koji je ofarbana, a koji bi, po tvrdnjama njenih vlasnika i dizajnera, trebalo da, sam po sebi predstavlja umjetničko djelo.

Zbog žrtvovanja najviše palube za odaje i kancelariju vlasnika, kormilarnica jahte nalazi se neuobičejeno mnogo niže, na nivou glavne palube.

Ovu tropalubnu jahtu odlikuje i nedostatak promenadnih paluba bočno od nadgrađa, kao i činjenica da je najviša, treća paluba, kompletno rezervisana za luksuzne odaje vlasnika jahte kome je na toj visini na raspolaganju potpuno neometani pogled u luku od čak 180 stepeni.

Zbog žrtvovanja najviše palube za odaje i kancelariju vlasnika, kormilarnica jahte nalazi se neuobičejeno mnogo niže, na nivou glavne palube.

Inače, „Guilty“ je u enterijeru jednako kontroverzan kao i u vanjštini jer je unutrašnjost jahte takođe izuzetno neuobičajno dizajnirana i temelji se na strategiji „ prostornih bijelih kocki ispunjenih živo obojanim namještajem“.

U svakom slučaju, dolazak ovog broda u „Porto Montenegro“, još jednom je potvrdio maksimu da se, koliko god bili bogati vlasnici tog broda koji vrijedi oko 30 miliona eura, novcem ne može baš sve kupiti, posebno ne smisao za stil i estetiku.

Bonus video: