Sportsku dvoranu u Zeti grade 10 godina, a sad bi da je konzerviraju

Milan Knežević smatra da je najbolje da se konstrukcija sportskog centra preseli na Marezu, jer je to jedina šansa da bude završena
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 15:53h

Radovi na izgradnji sportskog centra u Beglacima u Zeti počeli su prije deceniju, ali u skorije vrijeme neće biti završeni, jer gradske vlasti planiraju da je konzerviraju, kako bi se sačuvalo ono što je dosad urađeno.

Sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić je na posljednjoj sjednici Skupštine GO Golubovci kazao da su se na taj potez odlučili, jer se projekat hale negativno odnosi na budžet.

"Želimo da angažujemo druge stručnjake koji će naći bolje i jeftinije rješenje za taj projekat kada izađemo iz krize", rekao je Jakšić, naglašavajući da Crna Gora još nije izašla iz ekonomske krize, te se ne može nastaviti sa dosadašnjim tempom investiranja.

Troškovi izgradnje centra su s godinama dostigli previsoku vrijednost. Finansijskim planom GO Golubovci za 2010. godinu bio je planiran milion eura za izgradnju hale na Beglacima, a ove godine je za tu namjenu bilo predviđeno blizu 600.000 eura.

Šteta za mlade sportiste

Predsjednik Grasdske opštine Golubovci Dušan Radonjić kazao je “Vijestima” da prema finansijskim izvještajima kojim raspolaže u taj projekat je uloženo 1,7 miliona eura, što ne znači da nije uloženo više. On je rekao da mu nije poznato kada će hala biti konzervirana, jer će o tome odlučiti Agencija za izgradnju koja je investitor.

Mještani Beglaka sa žaljenjem komentarišu prestanak radova na sportskom centru, jer su, kako su istakli, time mnogo izgubili mladi zetski sportisti.

Mladi kadeti Fudbalskog kluba "Zeta" Nikola Popović i Nikola Stanović, koji su već sedam godina aktivni sportisti, treninge će i dalje imati na pomoćnom terenu u Beglacima i terenu u Mojanovićima.

Preko puta gradilišta stanuje i Stojanka Ulićević, koja smatra da "ne može biti veće katastrofe" od prestanka radova na izgradnji hale.

"Obećavani su i bazeni, fudbalski i drugi tereni i vjerovali smo da će hala biti završena. Dugo je na tom mjestu stajalo samo željezo, pa su radovi opet nastavljeni, te smo mislili da će tako biti i dalje", kazala je Popović.

Preko puta gradilišta stanuje i Stojanka Ulićević, koja smatra da "ne može biti veće katastrofe" od prestanka radova na izgradnji hale.

"Sve je bilo dobro krenulo, pa smo se radovali i mi stariji, a kamoli omladina. Imam dosta unučadi i svi smo se radovali što će nam sve to biti blizu kuće. Mnogi su iz komšiluka po cijeli dan bili na gradilištu s radnicima, jedva čekajući kad će sve biti gotovo", kazala je Ulićević.

Neka je presele na Marezu

Šef odborničkog kluba SNP-a u Golubovcima Milan Knežević tvrdi da Jakšićeva izjava da će nakon deset godina konzervirati sportski centar na Beglacima kao da se radi o antičkoj iskopini, znači i definitivno odustajanje od te kapitalne investicije.

"Međutim, sad je pravo pitanje ko će snositi odgovornost za milione eura prikazanih kroz finansijske planove, a utrošene na ko zna koje projekte u Podgorici. Ovakav odnos prema Zeti predstavlja kontinuitet jedne pogubne politike, koja je konzervirala čitavu Zetu i njene građane", smatra Knežević.

On smatra da je najbolje da umjesto konzerviranja, čitava konstrukcija sportskog centra sa temeljom bude preseljena na Marezu, jer je to jedina šansa da bude završena.

Biznismeni odustali

Prema nekadašnjim planovima, sportski centar je trebalo da zahvati površinu od 9.000 kvadratnih metara i da služi za razne sportske, kulturne, privredne i druge manifestacije.

Tada je obećavano da će sportska dvorana imati otvorene bazene, atletske staze i igrališta za rukomet, odbojku, tenis.

Postojao je dogovor da Vlada i Glavni grad finansiraju polovinu radova, a polovinu zetski biznismeni, ali oni su brzo odustali od finansiranja.

Galerija

Bonus video: