Džomićev apel MUP-u: Ne kršite nam prava jer smo pripadnici SPC-a

MUP je u petak odbio Džomićev zahtjev za odobrenje privremenog boravka kao ”neosnovan”
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 11:50h

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Velibor Džomić apelovao je na službenike i rukovodioce Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da, prestanu sa, kako je kazao, kršenjem ljudskih prava i sprovođenjem nasilja nad pojedincima samo zbog toga što pripadaju Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

MUP je u petak odbio Džomićev zahtjev za odobrenje privremenog boravka kao ”neosnovan”.

Džomić je u izjavi dostavljenoj agenciji Mina naveo je da je od marta izložen, kao i drugi sveštenici MCP i Eparhije Budimljansko-Nikšićke, svojevrsnom šikaniranju i planskom progonu od, kako je rekao, pojedinih ideoloških ostrašćenika MUP-a i to na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

"MUP Crne Gore mi je u martu ove godine u furioznom postupku poništio važeću ličnu kartu uz ignorisanje činjenice da u Crnoj Gori živim punih 17 godina. Nakon toga, poštujući zakonsku proceduru, 12. jula sam podnio zahtjev za odobrenje privremenog boravka na osnovu spajanja porodice", kaže se u reagovanju Džomića.

On je rekao da se na taj korak, s obzirom da ispunjava sve uslove koje propisuje Zakon o strancima, odlučio kako bi to pitanje riješio na način koji propisuje zakon i shodno praksi demokratskih država svijeta.

Džomić: Krše zakonske odredbe

Džomić tvrdi da je u njegovom slučaju područna ispostava MUP-a u Podgorici na čelu sa Ljiljanom Dapčević od podnošenja zahtjeva pristupila flagrantnom kršenju zakonskih odredaba.

"Za njih, sudeći prema dokumentima koje su izdali, ne važi rok od 20 dana koji je propisan za donošenje odluke po zakonu. Skoro tri mjeseca sam uzaludno čekao rješenje pri čemu sam šest puta, nekada i po više sati, stajao u dugim redovima i dobijao nemušte odgovore", rekao je on.

Za njih, sudeći prema dokumentima koje su izdali, ne važi rok od 20 dana koji je propisan za donošenje odluke po zakonu.

On je naveo da to znači da je Dapčević, kao potpisnik rješenja, utvrdila da Džomić "nije oženjen, iako jeste, da njegova supruga, ljekar specijalista u podgoričkom Domu zdravlja nema odobren boravak, iako ima".

"Da nemam porodicu, iako imam; da mi dijete ne pohađa školu u Podgorici, iako od rođenja živi i školuje se u Crnoj Gori; da nemam sredstva za izdržavanje, iako imam; da nemam zdravstveno osiguranje, iako imam; da nemam obezbijeđen smještaj, iako imam. Sve dokaze koji su propisani zakonom i koji potvrđuju navedeno sam uredno predao, pa mi je urađeno i biometrijsko snimanje", naveo je Džomić.

Žigosanje i proganjanje

Prema Džomićevim riječima, u ”obrazloženju” rješenja, potpuno suprotno od odluke u dispozitivu, navedeni su zakonski osnovi po kojima mu se zabranjuje ulazak u Crnu Goru, iako u Crnoj Gori živi skoro dvije decenije. "Zbog toga što to ”zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti”, kako je u izjavi medijima potvrdila i precizirala Dapčevićka, pri čemu nijedan razlog takve prirode niti postoji niti je naveden".

"Mimo suda, sudskog postupka, izvedenih dokaza i pravosnažne presude, MUP me je proglasio ”nacionalnim neprijateljem” i kao pravoslavnog sveštenika, koji nikada nije ni osuđivan ni prekršajno kažnjavan, svrstao me među teroriste, narko dilere i druge vrste opasnih kriminalaca", rekao je Džomić.

Kao čovjek i kao pravoslavni sveštenik i ovom prilikom apelujem na službenike i rukovodioce MUP-a da prestanu sa kršenjem ljudskih prava.

"Kao čovjek i kao pravoslavni sveštenik i ovom prilikom apelujem na službenike i rukovodioce MUP-a da prestanu sa kršenjem ljudskih prava, bezakonim urušavanjem pravnog poretka i sprovođenjem nasilja nad ljudima samo zbog toga što pripadaju Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi", rekao je on.

Džomić je naveo da će se i dalje, kao i do sada, potruditi da pravdu nađe i svoja prava ostvari u okviru važećeg pravnog sistema Crne Gore.

"Koji, neosnovanim žigosanjem i progonom ljudi, sprovode pojedini činovnici MUP-a zaboravljajući da su dužni da poštuju zakon, a ne da sprovode naloge pojedinih moćnika", rekao je Džomić.

Bonus video: