Mještani nikšićkog naselja danima bez struje zbog spora sa CEDIS-om

Oko 50 domaćinstava u nikšićkom naselju Oštrovac treći dan nema struju, jer njihov komšija Rajko Marković ne dozvoljava ekipama Crnogorskog elektrodistributivnog sistema da otklone kvar na trafostanici, koja se nalazi na njegovom imanju
6279 pregleda 11 komentar(a)
Dragana Marković, Foto: Svetlana Mandić
Dragana Marković, Foto: Svetlana Mandić

RDio mještana u nikšićkom naselju Oštrovac su već tri dana bez zbog kvara na trafostanici koja se nalazi na privatnom imanju Rajka Markovića, koji ne dozvoljava radnicima CEDIS-a da uđu na njegovo imanje i otklone kvar, pa će od suda pokušati da dobiju privremenu mjeru.

Porodica Marković ističe da im je žao što komšije moraju da ispaštaju zbog njihovog spora sa CEDIS-om koji traje godinama, ali da pokušavaju samo da se izbore za svoja prava.

"Mi smo jedini u naselju koji smo dozvolili da se na našem imanju postavi trafostanica. Tada je napravljen dogovor sa Elektroprivredom da se nama i djeveru ponište dugovanja za struju, a drugom djeveru, koji je počeo da pravi kuću, uvede struja kao nadoknada za te trafostanice koje se nalaze na našim imanjima", kazala je Rajkova supruga Dragana Marković.

Kako je to bio, kako tvrdi usmeni dogovor, EPCG nije nista ispostovala, pa su pokrenuli sudski spor. "Svjedoci su potvrdili sve ovo i spor je riješen u našu korist, ali odluka još nije konačna. Umjesto da postupe prema odluci suda oni su nam prije pet godina isključili struju, iako je suprug molio da ne to ne rade do konačnosti odluke. Zašto CEDIS ne kaže da ni mi nemamo struju? Komšija nam je dozvolio da koristimo njegovo napajanje i kako je u pitanju industrijska struja, prošlog mjeseca nam je račun bio 130, a ovoga 140 eura. Redovno izmirujemo račune zbog komšije, iako mi suprug ne radi, jer je proglašen tehnoloskim viškom a ja primam naknadu", kazala je Marković.

Iz CEDIS-a su saopštili da već tri dana pokušavaju da obezbijede uredno napajanje za oko 50 objekata na tom području.

“Energetski objekat, koji je izgradjen na imovini porodice Markovć je u vlasništvu CEDIS-a. Nemamo saznanje da je Marković, niti njegovi pravni prethodnici, bilo kada postavljali pitanje naknade za zemljište na kojoj je izgrađena ova transformatorska stanica”, saopštili su iz CEDIS-a.

Oni navode da Marković krši odredbe Zakona o energetici i da “najoštrije osuđuju ovaj vid nekorektnog i ucjenjivačkog ponašanja”.

CEDIS je, kako navode Osnovnom sudu u Nikšiću u nedjelju podnio predlog za izdavanje privremene mjere i očekujemo da će sud u toku današnjeg dana donijeti odluku.

“Ukoliko odluka bude pozitivna i usvojen zahtjev CEDIS-a za privremenom mjerom Marković Rajko će morati po odluci suda omogućiti pristup ovom objektu, radi otklanjanja kvara i uspostavljanja normalnog snabdijevanja električnom energijom ovog dijela konzuma, a naše ekipe su spremne da odmah izađu na teren”.

Bonus video: