Novi direktor KC-a obećava da će redovi za preglede postati prošlost

Utvrdio je da najveći problem Poliklinika, gdje se rade ambulantni pregledi i koja predstavlja mjesto nezadovoljstva osiguranika
250 pregleda 0 komentar(a)
dr Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
dr Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.09.2011. 18:54h

Novoizabrani direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović kazao je “Vijestima” da će adaptacija i modernizacija Poliklinike u tom centru biti prvi veliki poduhvat novog rukovodstva.

On je u razgovoru za “Vijesti” rekao da je, nakon detaljne analize funkcionisanja svih organizacionih jedinica, utvrdio da je najveći problem Poliklinika, gdje se rade ambulantni pregledi i koja je, prema analizama direktora, mjesto koje je uzrok nezadovoljstva osiguranika.

„Određeni broj ambulanti je preopterećen, sa malim brojem izvršilaca, a pojedini segmenti Poliklinike su slabo organizovani, pa se na preglede čeka od jutarnjih do popodnevnih sati. Jedan broj dijagnostičkih procedura zakazuje se na dugi rok, uz određene objektivne okolnosti koje su vezane za isporuku specifičnih potrošnih materijala i nedostatak kadra“, kazao je Mijović.

On je najavio da će Poliklinika biti u potpunosti opremljena najnovijim informacionim tehnologijama, sa centralnim zakazivanjem pregleda i dijagnostičkih procedura.

„Ovim projektom će se, pored povoljnosti koje će imati osiguranici i korisnici usluga, značajno smanjiti ili čak i nestati redovi ispred čekaonica, kao i maksimalno iskoristiti kapaciteti ustanove“, najavio je Mijović.

On je najavio da će Poliklinika biti u potpunosti opremljena najnovijim informacionim tehnologijama, sa centralnim zakazivanjem pregleda i dijagnostičkih procedura.

„U okviru plana aktivnosti do kraja godine, pored velike akcije donacija aparata, pokrećemo projekat kontrolisanog ulaza u KCCG, čime omogućavamo članovima porodica naših pacijenata duži boravak pored svojih najmilijih, te preciznu evidenciju prisustva zaposlenih u cilju što realnijeg sprovođenja stumulativnih radnji za najvrednije“, najavio je Mijović.

Mijović je naglasio da u svim zdravstvenim sistemima postoji problem sa listama čekanja, zbog, kako je rekao, nedostatka kadra, prostora ili opreme.

“Anagažovanje nedostajućeg kadra iz drugih javnih i privatnih ustanova, te projekat uključivanja privatnih ordinacija u javni sistem, sigurno je model prevazilaženja navedenog problema. Takođe, privatno javno partnerstvo u svim segmentima gdje ne postoje kapaciteti u javnom sistemu, predstavlja dobar model rješavanja nedostatka kadra, prostora ili opreme”, kazao je Mijović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: