Podgoričani pod Goricom provjeravali pritisak, šećer i tjelesnu masu

Bolesti srca i krvnih sudova su i dalje vodeći uzroci smrtnosti od kojih svake godine umre preko 17 miliona ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 15:52h

Nevladina organizacija „Centar za borbu protiv gojaznosti Crne Gore – CEPROG” na platou ispred brda Gorica obilježila je Svjetski dan borbe protiv kardiovaskularnih bolesti akcijom osvješćivanja ljudi o faktorima rizika bolesti srca i krvnih sudova.

Svi zainteresovani su od 10 do 12 časova mogli provjeriti krvni pritisak, šećer u krvi i tjelesnu masu, a doktorica hitne pomoći je davala savjete, upozoravajući na rizike kardiovaskularnih bolesti.

Izvršni direktor CEPROG, Mirko Krunić, kazao je da su bolesti srca i krvnih sudova i dalje vodeći uzroci smrtnosti od kojih svake godine umre preko 17 miliona ljudi, a gotovo polovinu od ovog broja čini radno aktivno stanovništvo.

"Podaci brojnih istraživanja pokazuju da se skoro 8O odsto prevremenih smrtnih slučajeva može izbjeći pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i izbjegavanjem duvana. Počeli smo sa akcijom prošle, nastavljamo i ove godine. Svjetski dan srca obilježava se u preko 100 zemalja širom svijeta pod okriljem Svjetske federacije za srce, a ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se pod sloganom “Jedan svijet, jedna kuća, jedno srce”", istakao je Krunić.

Bonus video: