Studenti hoće više stipendija i novac za privatni smještaj

U otvorenom pismu podsjetili su ministra da je ranije kazao da je za rekonstrukciju i izgradnju studentskih domova potrebno oko 18 miliona eura
76 pregleda 0 komentar(a)
Studenti, Foto: Ivan Petrušić
Studenti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.09.2011. 18:26h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore traži od Ministarstva prosvjete da izdvoji novac za subvenciju privatnog smještaja za hiljadu studenata i da za 50 odsto poveća broj ovogodišnjih stipendija.

U otvorenom pismu podsjetili su ministra da je ranije kazao da je za rekonstrukciju i izgradnju studentskih domova potrebno oko 18 miliona eura.

„Realno je očekivati da do te rekonstrukcije i proširenja neće doći u doglednom periodu, a ove godine će zbog nedostatka kapaciteta u domovima, po našoj procjeni, ostati preko hiljadu studenata”, kaže se u pismu ministru.

Navodi se i da je od ove godine, Pravilnikom Ministarstva, omogućeno svim studentima da konkurišu za mjesta u domovima, kao i za studentske kredite, koje taj Vladin resor daje svake godine najboljim studentima.

Studenti smatraju da je Ministarstvo takvom odlukom “ionako mali” broj mjesta u domovima opteretilo sa dodatnih više hiljada studenata, a da pritom kapaciteti u domovima nijesu prošireni ni za jedan jedini krevet.

“Od dvije hiljade studentskih kredita, sada je četiri stotine opredijeljeno za kolege sa privatnih visokoškolskih institucija, što bi značilo da je našim kolegama umanjeno za isti broj”, kaže se u pismu.

Bonus video: