U Bečićima obilježen "Dan obale"

Nacionalni koordinator Plave zastavice istakao je da je od ključnih stvari za kampanju Plava zastavica upravo kvalitet vode
0 komentar(a)
Dan obale Budva, Foto: Vuk Lajović
Dan obale Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.09.2011. 11:49h

Učenici budvanske srednje škole “Danilo Kiš” u okviru aktivnosti Morskog dobra povodom obilježavanja Dana obale, pod nazivom „Kvalitet morske vode i izrada profila plaža“, prisustvovali su edukativnom času na plaži hotela „Queen of Montenegro“u Bečićima, na kojoj se iz godine u godinu uzastopno vijori prestižno međinardno priznanje Plava zastavica.

Predstavnik JP za upravljanje morskim dobrom Nemanja Malovrazić održao je učenicima Srednje škole „Danilo Kiš“ predavanje o važnosti čuvanja plaža i značaju obale, upoznajući ih sa aktivnostima JP Morsko dobro na tim poljima.

Nacionalni koordinator Plave zastavice istakao je da je od ključnih stvari za kampanju Plava zastavica upravo kvalitet vode.

Biolog iz Hidrometeorološkog zavoda Aleksandar Kojić demonstrirao je srednjoškolcima, ulskom u vodu do dubine jednog metra i uzmimanjem uzorka vode na oko 30cm ispod površine, kako se uzima uzorak za analizu kvaliteta vode.

Prikaz ove vježbe biće prezentovan na Međunarodnom skupu Nacionalnih koordinatora kapmanje Plava zastavica, koji se ove godine održava u Njemačkoj.

Učenici su aktivno učestvovali na način što su popunjavali formulare sa podacima uzetih sa lica mjesta, koji su potrebni za procjenjivanje profila plaže, odnosno kvaliteta životne sredine na plaži.

Na kraju časa su im podijeljeni edukativni posteri na temu „Fizički procesi u moru“ i majice sa znakom Dana obale.

Bonus video: