Obala se mora čuvati jer nam je to najdragocjeniji dio teritorije

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da posvećuje posebnu pažnju sprovođenju politike zaštite i održivog razvoja crnogorskog obalnog područja
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 09:10h

Danas se obilježava Dan obale na Mediteranu, čiji je cilj da ukaže na neophodnost održivog razvoja priobalnih područja.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da posvećuje posebnu pažnju sprovođenju politike zaštite i održivog razvoja crnogorskog obalnog područja.

“Uzimajući u obzir specifičnosti obalnih ekosistema, te činjenicu da su upravo ova područja najznačajnija za razvoj niza djelatnosti koje imaju veliki uticaj na ukupan razvoj obalnih država i da su zato izložena brojnim pritiscima”, naveli su u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da se obalna područja, iako relativno mala, smatraju najdragocjenijim djelovima nacionalnih teritorija.

“Međutim, kao rezultat intenzivnih društveno ekonomskih promjena i promjena u životnoj sredini, održivi razvoj obalnih područja je ugrožen i zahtjeva brzu implementaciju adekvatnih politika i mjera”, smatraju u tom Vladinom resoru.

Navodi se da se Crna Gora pridružuje aktivnostima koje preduzimaju i ostale države Mediterana povodom obilježavanja 25. septembra - Dana obale.

Ministarstvo, kako se dodaje, sprovodi aktivnosti u okviru ratifikacije Protokola o integrisanom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja, kojim se u nacionalne okvire uvode instrumenti zaštite životne sredine obalnih područja.

Bonus video: