Više od polovine oboljelih u Crnoj Gori umire od srca

Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29 odsto svih smrtnih slučajeva u svijetu, što ih čini „svjetskim ubicom broj jedan“
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 17:49h

Više od polovine oboljelih ljudi u Crnoj Gori umre od srca. Od 2.048 pacijenata zbrinutih u Centru za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore, u proteklih osam mjeseci 42 je umrlo.

Direktorka Centra za kardiologiju prim. dr sci. Božidarka Knežević u razgovoru za “Vijesti” povodom Svjetskog dana srca kazala je da je među više od petsto pacijenata liječenih u istom periodu u Koronarnoj jedinici, 240 Podgoričana, kao i 70 iz drugih crnogorskih gradova doživjelo akutni infarkt miokarda - srčani udar, od čega je umrlo 15 pacijenata iz Podgorice, odnosno 6,4 odsto.

To predstavlja relativno nisku smrtnost imajući u vidu činjenicu da je na svjetskom nivou prosječna smrtnost 10 odsto.

Porast broja oboljelih od srca i krvnih sudova posebno je izražen u zemljama u tranziciji, a predviđanja su da će taj broj i dalje rasti.

Srčani i moždani udar više nijesu bolesti starih, već sredovječnih osoba.

Sve češće kod mlađih

" U Crnoj Gori, prema zvaničnoj statistici, od kardiovaskularnih bolesti umire 54 odsto stanovništava. Bolest češće pogađa muškarce, a u odnosu na starosnu dob, koronarna bolest je, kao i u svijetu, sve češća kod mlađih osoba.

Srčani i moždani udar više nijesu bolesti starih, već sredovječnih osoba

Tako je od početka godine od infarkta oboljelo šest muškaraca i dvije žene mlađe od 40 godina, i 23 muškarca i dvije žene mlađe od 50 godina, što predstavlja 10 odsto od ukupnog broja oboljelih" kazala je dr Knežević.

Direktorka tvrdi da su liste čekanja znatno smanjene, te da pacijenti, kojih je trenutno na spisku oko 50, na koronarografiju čekaju do mjesec i po dana, dok se hitni slučajevi primaju u toku nedjelje dana.

Ne zna se tačan broj bolesnih

Dr Knežević ne krije da pacijenti na zakazane preglede u kardiološkoj ambulanti čekaju satima, ali da ulažu napore da taj problem riješe.

" U kardiološkoj ambulanti tri ljekara dnevno pregledaju od 60 do 80 pacijenata iz čitave Crne Gore.

Gužve ispred ambulante ne predstavljaju lijepu sliku, pa ćemo nastojati da u narednom periodu pacijenti na pregled ne čekaju više od sat vremena - obećava dr Knežević.

U kardiološkoj ambulanti tri ljekara dnevno pregledaju od 60 do 80 pacijenata iz čitave Crne Gore

Tačan broj oboljelih od bolesti srca, kako dodaje, nije poznat, jer još nije izrađen registar.

" U Podgorici je, na osnovu broja pacijenata koji se prvi put pregledaju u kardiološkom dispanzeru i koji se primaju preko Urgentnog centra kao hitni slučajevi, oko dva odsto novootkrivenih oboljelih u odnosu na ukupan broj stanovnika" navodi dr Knežević.

Ona uvjerava da smještajni kapaciteti, od 36 bolesničkih postelja na Odjeljenju i deset na Koronarnoj jedinici zadovoljavaju potrebe pacijenata, izuzev kada je veći broj pacijenata za koronografiju kada se do pet pacijenata smjesti na druga odjeljenja.

Provjerite krvni pritisak

Svjetski dan srca obilježava se u nedjelju, sa ciljem podizanja svijesti građana o značaju prevencije kardiovaskularnih oboljenja.

Ove godine, kako su kazali iz KCCG, Dan srca neće biti zvanično obilježen, dok su protekle Podgoričani bili u prilici da u podnožju šetališta na brdu Gorica, na nekoliko punktova provjere visinu krvnog pritiska, nivo šećera u krvi, te stepen gojaznosti.

Svjetski dan srca ove godine obilježava se pod sloganom „Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”.

Svjetski dan srca ove godine obilježava se pod sloganom „Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”

Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 milion ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mjesto.

Svjetski dan srca je ustanovljen kako bi se povećalo znanje o rizicima i unaprijedile mjere prevencije.

Svjetska federacija za srce sa svojim članicama, ističe da se 80 odsto prijevremene smrtnosti usljed bolesti srca i moždanog udara može spriječiti kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika, u koje spadaju pušenje cigareta, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Oni upozoravaju da kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29 odsto svih smrtnih slučajeva u svijetu, što ih čini „svjetskim ubicom broj jedan“.

Bolja prevencija, zadatak za izabrane ljekare

Prevencija bolesti na nivou primarne zaštite, smatra dr Knežević, morala bi da bude mnogo bolje organizovana.

" Izabrani ljekari trebalo bi pacijentima se sumnjivim anginoznim tegobama, onima sa dijabetesom i hipertenzijom izračunavati desetogodišnji rizik za koronarnu bolest i u slučaju visokog rizika započeti aktivne preventivne mjere - naglašava doktorka.

Zbog nedostatka odgovarajućih veličina stentova, 220 pacijenata trenutno čeka ugradnju

Ističući da su faktori rizika za obolijevanje od srca visok pritisak, povećanje masnoće u krvi, pušenje, dijabetes, doktorka Knežević je savjetovala građane da se pridržavaju načela zdravog života, pravilne ishrane, izbjegavanja pušenja, uz umjerenu fizičku aktivnost.

Na taj način, kako ona naglašava, pojedine zemlje smanjile su smrtnost od koronarnih bolesti čak za 80 odsto, dok su pojedine uspjele da riješe hipertenziju, smanjujući na nivou države procenat soli u hljebu.

Pacijenti još čekaju stentove

Zbog nedostatka odgovarajućih veličina stentova, 220 pacijenata trenutno čeka ugradnju.

Dr Knežević je kazala da od 1.633 pacijenta, koji su od početka godine primljeni radi koronarografije, 351 pacijenat je dobio stent, ali i da nažalost trenutno, zbog nedostatka stentova, pacijenti moraju čekati na tu operaciju.

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore prof. dr Goran Nikolić ranije je za “Vijesti” kazao da od postojećih 28, trenutno nedostaje šest dimenzija stentova.

On je tada, uvjeravajući da pacijentima nijesu ugroženi životi, kazao da se “hitni pacijenti, u tim situacijama upućuju na liječenje u Klinički centar Srbije, dok se u slučajevima kada je intervencija neodložna, pribjegava obezbjeđivanju protoka koronarne arterije bez stenta, takozvanim balonima” .

Bonus video: