Vazduh u Podgorici je tokom dana manje zagađen

Kratkoročna izloženost praškastim česticama PM10 može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti
59 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.09.2011. 15:47h

Koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu u Podgorici, izmjerena u 16 sati, značajno je smanjena u odnosu na jutros, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema rezultatima mjerenja kvaliteta vazduha Centra za ekotoksikološka istraživanja, u 16 sati je koncentracija PM10, na mjernom mjestu Nova Varoš, iznosila 20µg/m3 (mikro grama po metru kubnom).

Na istom mjestu je, jutros u pet sati, izmjereno 161, a u osam sati 100µg/m3.

U Agenciji navode da je srednja dnevna koncentracija PM10 čestica u subotu iznosila 84,17µg/m3 što je ispod nacionalnih propisanih normi. Srednja dnevna granična vrijednost je 90µg/m3.

Institut za javno zdravlje saopštio je ranije da kratkoročna izloženost praškastim česticama PM10 može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti, smanjiti osjetljivost na respiratorne infekcije i uzrokovati kašalj, iritaciju nosa i grla.

Institut je, u Mišljenju o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje, pojasnio da uticaj čestica PM10 na zdravlje pojedinca zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, genetskih faktora, vremena koje se provodi na otvorenom i intenziteta fizičkih aktivnosti.

"Kratkoročna izloženost PM10, u trajanju od nekoliko dana do nekoliko sati, može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti poput astme ili bronhitisa, smanjiti osjetljivost na respiratorne infekcije i uzrokovati osjećaj stegnutosti u grudima, kašalj, iritaciju nosa, grla", kaže se u Mišljenju.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine ranije je saopšteno da se pretpostavlja da se radi o česticama koje su nastale „nerealizovanim aktivnostima u vezi sa gašenjem požara oko Podgorice, iz pravca Nikšića.

Bonus video: