Crnogorski pomorci čekaju plate da bi se vratili kući iz Egipta

Već više od dva mjeseca se obraćamo svim relevantnim institucijama, ali bez rezultata", kazali su pomorci novinaru “Vijesti” u telefonskom razgovoru
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 08:31h

Četvorica pomoraca iz Crne Gore nalaze se više od dva mjeseca u egipatskoj luci Safaga, i čekaju na isplatu zarada kako bi mogli da se vrate kućama. Pomorcima već sedam mjeseci nije plaćen ni cent, a mjesec dana su bili na brodu bez osnovnih uslova za život.

Uroš Vuković, Borislav Samardžić, Branislav Vujović i Veselin Tomašević članovi su posade ro-ro broda “Nuada”, vlasništvo grčke kompanije “Electra maritime” iz Pireja, koji plovi pod zastavom Belizea. Ukupna dugovanja kompanije prema njima iznose, kako su rekli za “Vijesti”, preko 120 hiljada dolara.

"Brod se nalazi već duže vrijeme u luci Safaga u Egiptu, u Crvenom moru, bez goriva, a odnedavno smo smješteni u hotelu u blizni luke, zbog loših uslova za život na brodu. Već više od dva mjeseca se obraćamo svim relevantnim institucijama, ali bez rezultata", kazali su pomorci novinaru “Vijesti” u telefonskom razgovoru.

"Ovo ljeto nam je teško palo jer smo veći dio proveli na Crvenom moru, na brodu, na temperaturama od preko 50 stepeni, bez klima-uređaja, vode i struje, pa smo bili prinuđeni da spavamo na palubama broda. Hranu smo imali jednom dnevno, ložeći vatru na palubi i kuvajući. To je trajalo od kraja juna do kraja jula. Tada smo počeli ponovo da plovimo i mislili smo da je sve prošlo, ali evo već mjesec dana ponavlja se ista priča. Ne znamo do kad će ovako", ispričali su pomorci.

Svu četvoricu je na grčki brod ukrcala agencija “Admiral” iz Bijele, čiji je vlasnik Dragan Balabušić.

"Pomorcima će pare sigurno biti isplaćene", kazao je za “Vijesti” Balabušić.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: