Trgovima u Kotoru fali sadržaja koji bi ih oplemenili, a da to nisu kafići

Po ocjeni učesnika u anketi, pretežno Kotorana, najviše se koristi Trg od oružja, a potom Trg sv. Luke, Škaljarska pjaca, Trg od muzeja...
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 18:25h

Kotorskim trgovima nedostaju sadržaji koji bi ih oplemenili, a da to nijesu kafići. U pitanju su slobodan prostor, kulturna dešavanja, održavanje higijene i zelene površine, jedan je od zaključaka ispitivanja javnog mnjenja, koje je proteklih mjeseci organizovao kotorski “Expeditio”, u okviru projekta “Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima”.

Po ocjenama učesnika u anketi, pretežno Kotorana, najviše se koristi Trg od oružja, a potom Trg sv. Luke, Škaljarska pjaca, Trg od muzeja... Pored toga što su ispitanici označili površine na kojima najčešće borave, visok procenat učesnika ankete potvrđuje i ličnu vezanost za označene trgove, čak 30 odsto njih. Kao aktera najodgovornijeg za funkcionisanje trgova Kotora i kompletnog grada, 56 odsto ispitanika vide lokalno stanovništvo, lokalnu vlast 40 odsto, planere 32 odsto, vlasnike poslovnih prostora 17 odsto.

Da upotreba javnih površina Starog grada najčešće podrazumijeva susrete sa prijateljima misli 85 odsto, za praćenje javnih i kulturnih manifestacija 64 odsto, šetnju 60 odsto, provođenje vremena u kafićima 52 odsto, kao i za kupovinu, igru i ostale aktivnosti.

Da bi grad zainteresovao različite ciljne grupe, 30 odsto smatra da mora ponuditi kulturne programe i tradicionalne manifestacije, 16 odsto je za sadržaje koji bi animirali posjetioce, 11 odsto misli da je to prostor za različite namjene, a da to nijesu kafići, četiri odsto je mišljenja da treba oživjeti stare zanate, po tri odsto je za prodavnice sa autentičnim proizvodima i intelektualna okupljanja, a jedan odsto smatra da su to informacioni servisi i prostor za osobe sa invaliditetom.

Projekat ”Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima” ima za cilj da doprinese oživljavanju gradskih trgova kao održivih javnih mjesta koja njeguju kulturni identitet i promovišu različitost kroz primjenu javnih politika i aktivno učešće zajednice. Projekat se realizuje u partnerstvu “Ekspedita” sa Co-PLAN, Institute for Habitat Development i Polis Univerzitet (International School of Architecture and Urban Development Policies) iz Tirane i Koalicijom za održivi razvoj KOR iz Skoplja.

Paralelno sa istraživanjem gradskih trgova u Kotoru, partneri iz Albanije i Makedonije sprovode istraživanja trgova u Tirani, Draču i Skoplju.

Kako je ko navikao

Među Kotoranima koji najveći dio vremena provode na trgovima i aktivni su ili pasivni sudionici dešavanja na njima, specifičan je način njihovog korišćenja, a različiti događaji koji se odvijaju na njima postaju izvor njihovog internog imenovanja.

Tako Kotorani Trg Sv. Tripuna nazivaju trgom ustanka mornara ili trgom ispred katedrale, Trg od oružja pjacom od sata ili glavnim gradskim trgom, Trg Sv. Luke trgom Sv. Nikole, trgom od škorpiona, trgom ispred muzičke škole ili trgom bratstva i jedinstva, Škaljarsku pjacu trgom od konobe “Skala Santa“ ili pjacom od salate, Trg Blažene Ozane pjacom od drva ili pjacom pored rijeke, Trg od kina trgom od drveta, trgom kod Gradske biblioteke, pjacom Sv. Mihaila, Gringovim i Danijelinim trgom ili trgom kod doma invalida, Trg od muzeja trgom Bokeljske mornarice i slično.

Bonus video: