Jakov Milatović uzaludno traži novac za postdiplomske studije na Oksfordu

Britanskom stipendijom pokriće “samo” 12 mjeseci, a finansijsku pomoć za drugu godinu još ne može da nađe
4259 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 17:03h

Budući postdiplomac ekonomije na Univerzitetu Oksford Jakov Milatović, već neko vrijeme bezuspješno piše molbe za finansijsku pomoć kako bi studirao na prestižnom svjetskom koledžu.

On je objasnio da je pomoć tražio od Vlade, crnogorskog Univerziteta i brojnih državnih institucija, ali da je svuda nailazio na zatvorena vrata.

“Renome upisanog univerziteta i moj dosadašnji akademski uspjeh, davali su mi osnovu da vjerujem da će mi crnogorske institucije nakon niza molbi dijelom izaći u susret. Međutim, na strani relevantnih crnogorskih institucija sam naišao na ćutanje, nedostatak sredstava i na po koju pohvalu”, razočarano priča jedan od 50 odabranih oksfordskih studenata iz cijelog svijeta.

Talentovani mladić od septembra kreće na postdiplomske studije u trajanju od dvije godine. Dobio je prestižnu britansku stipendiju "Chevening" u trajanju od 12 mjeseci i time uspio da pokrije troškove studija na prvoj godini.

Potreban mu je dokaz o finansijskoj sposobnosti

Međutim, kako je objasnio, pravilo Univerziteta Oksford je takvo da kandidat prije upisa mora da dokaže finansijsku sposobnost za ukupno trajanje programa.

Uprkos brojnih molbi koje je pisao nadležnim državnim institucijama, jedino mu je izašla u susret banka u kojoj je trenutno zaposlen - NLB Montenegrobanka - izdavši mu “Pismo o namjerama” kojim je banka garantovala da je spremna dati kredit u iznosu potrebnom za pokrivanje troškova druge godine studija, što je kasnije kao opcija i prihvaćeno od strane Univerziteta Oksford.

Diplomirao je na podgoričkom Ekonomskom fakultetu sa prosječnom ocjenom 10. Usavršavao se na Illinos State University, Wirtschaftsuniversität Wien i Università degli Studi di Roma - La Sapienza.

Diplomirao je na podgoričkom Ekonomskom fakultetu sa prosječnom ocjenom 10. Usavršavao se na Illinos State University, Wirtschaftsuniversität Wien i Università degli Studi di Roma - La Sapienza, u sklopu studentskih programa razmjene finansiranim od strane američke, austrijske i italijanske vlade, a dobitnik je niza nacionalnih i međunarodnih nagrada, kao i stipendije njemačke političke fondacije Konrad Adenauer.

“Kako dolazim iz porodice koja nije u mogućnosti da mi omogući potrebna sredstva za drugu godinu studija, a i kako podizanje kredita u ukupnom iznosu u krajnjem podrazumijeva vraćanje visokih mjesečnih rata, nadao sam se da bi mi neka relevantna državna institucija, poput Vlade ili Univerziteta, bar dijelom mogla pomoći u obezbjeđivanju novca, kao što je to slučaj u većini zemalja regiona”, ocijenio je Milatović.

Godišnja školarina 15 hiljada

Školarina za jednu godinu studija na Oksfordu, za studente koji nijesu građani neke od zemalja članica Evropske unije je oko 15.000 eura i najmanje 800 eura troškova života na mjesečnom nivou. Milatović navodi da bi mu školarina bila skoro upola manja da je Crna Gora članica EU.

“Odlučio sam da finansijsku podršku ovim putem potražim direktno od crnogorskih građana i privrede”, kazao je Milatović. Milatovićevi podaci, poznati su redakciji “Vijesti”.

Bonus video: