Novljani bi vodu iz Regionalnog vodovoda po potrebi

Ljeti skoro presuše lokalna izvorišta i 430 litara u sekundi koji preko Konavala u Hrvatskoj stižu iz sistema Trebišnjica Plat nisu dovoljni za grad od 31 hiljadu stanovnika i preko 20 hiljada turista
72 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.04.2018. 14:36h

Kada ne bi bilo gubitaka u vodovodnom sistemu, hercegnovskoj opštini bi bilo dovoljno 250 litara vode u sekundi. Zbog enormnih gubitaka koji se kreću i preko 70 odsto, Novljani su prisiljeni da ljeti kupuju dodatne količine vode.

Tada skoro presuše lokalna izvorišta i 430 litara u sekundi koji preko Konavala u Hrvatskoj stižu iz sistema Trebišnjica Plat nisu dovoljni za grad od 31 hiljadu stanovnika i preko 20 hiljada turista. U tom period dodatne oko 50 litara vode u sekundi stižu iz regionalnog vodovoda.

“Nama su dodatne količine vode, u prosjeku, potrebne dva mjeseca, od 10. jula do polovine septembra“, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare vd direktorica hercegnovskog Vodovoda Olivera Doklestić i objasnila da “jedinstvena odluku o načinu preuzimanja vode iz sistema regionalnog vodovoda predviđa da najkaraći ugovor mora biti tri mjeseca”.

“Lani smo tu vodu koristili do 11. septembra, a plaćali smo je do kraja decembra i za to Regionalnom vodovodu platili 175 hiljada eura. Samo za upumpavanje vode iz sistema Tivta platili smo 20 hiljada eura, a ta voda je često zaslanjena ili poluzaslanjena”, objasnila je Doklestić.

Novljani vodu iz regionalnog vodovoda plaćaju 18 puta skuplje nego onu koju dobijaju sa Plata čija cijena po litru u sekundi sa PDV om iznosi 2,9 centi, a iz regionalnog vodovoda 52 centa plus PDV.

“Nama bi bilo dovoljno 30 litara u sekundi u sušnom periodu i zato smo tražili da nas Regionalni vodovod ne uslovljava ni količinom vode koju ćemo preuzeti, ni dužinom vremena tokom koga ćemo tu vodu koristiti”, kazala je Doklestić. Takav zahtjev uputili su preduzeću Regionalni vodovod, ali odgovor još nisu dobili.

Noljani u međuvremenu saniraju kvarove na mreži i na taj način štede vodu koja se do tada rasipala. Danas je završena sanacija „starog“ kvara u zoni Bare-Igalo, iza SC „Igalo“ na cjevovodu DN 350 mm, koji je nekada izgrađen za potrebe stanovnika Solila, Njivica i vojne kasarne na Oštroj. Ovaj cjevovod je bio prekinut kod granične rampe.” Računamo da smo ovom sanacijom, odnosno, rekonstrukcijom starog cjevovoda, uštedili 20 l/s ili 4,3 odsto”, kazala je Doklestić.

Bonus video: