Starovarošani nastavljaju da se bore za igralište

Na sajtu Glavnog grada je objavljen odgovor na primjedbe sa javne rasprave o izmjenama i dopunama UP-a “Stara varoš- dio zone B”, u kojem se gotovo sve primjedbe odbijaju
157 pregleda 0 komentar(a)
Stara varoš, Mešihat, igralište, Foto: Vesko Belojević
Stara varoš, Mešihat, igralište, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.08.2011. 16:24h

Starovarošanin Momo Vukčević, koji se u ime mještana obraćao nadležnim institucijama povodom izgradnje Mešihata, kazao je da će građani Stare varoši nastaviti da se bore za igralište, iako odbornici Skupštine Glavnog grada 8. septembra izglasaju izmjenu i dopunu Urbanističkog projekta “Stara varoš – dio zone B”.

Na sajtu Glavnog grada je objavljen odgovor na primjedbe sa javne rasprave o izmjenama i dopunama UP-a “Stara varoš- dio zone B”, u kojem se gotovo sve primjedbe odbijaju. Sa pomenutim odgovorom mještani Stare varoši se ne slažu.

" Nijedna naša primjedba nije usvojena, ali borićemo se do kraja, do posljednjeg atoma snage. Suština je da se oduzima od svih da bi se dalo samo jednoj zajednici, iako obrađivač plana tvrdi da nije tako i da će svi moći da koriste pomenuti objekat koji treba da nikne umjesto terena ove djeca.

Ime objekta zapravo kaže o čemu se radi, Mešihat Islamske zajednice i Bošnjačko-muslimanski kulturni centar. Ovo što se radi nema smisla, Stara varoš nije Mugošina, koji ni centa uložio nije bilo šta da se obnovi u njoj" rekao je Vukčević. On navodi da bi trebalo ostaviti za djecu da imaju gdje da se igraju.

" Neka se drugi dio iskoristi za gradnju objekta, pored terena, ali ne za jednu zajednicu nego da tu zgradu mogu svi građani Stare varoši da koriste. Ako se tako nešto uradi, ja bih prvi čestitao osobi koja bi to realizovala" istakao je Vukčević.

Za obrede služe džamije

U odgovoru na pismeno podnesene primjedbe na Nacrt plana, rukovodilac izrade Plana arhitekta Rifat Alihodžić navodi da se u Mešihatu neće vršiti nikakvi vjerski obredi već za to služe isključivo džamije.

Primjedbe koje su poslali mještanin Stare varoši Milan Radulović, Momo Vukčević, kao i Igbala Šabović-Kerović, su odbijene. Pet primjedbi su poslali i predstavnici MANS-a, međutim, one koje su se ticale obrađivača sve su odbačene.

Da ne bi sve bilo jednosmjerno i sve primjedbe bile odbijene, pobrinuli su se predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim su prihvaćene primjedbe u vezi sa komunalnim otpadom i protivpožarnom zaštitom.

Krajem juna je stotinak mještana Stare varoši protestovalo na sportskim terenima da bi izrazili neslaganje sa planom da se na tom mjestu izgradi Mešihat Islamske zajednice i Bošnjačko-muslimanski kulturni centar.

Naime, izmjenom i dopunom Urbanističkog projekta "Stara varoš-dio zone B" planirano je da se umjesto čuvenog igrališta koga mještani zovu "Na crno" izgradi Mešihat Islamske zajednice i Bošnjačko-muslimanski kulturni centar.

Bonus video: