Zbog dozvole za jedrenje, Siniša Vuković štrajkuje i traži ostavke Lukšića i Roćena

Vuković je sa natpisom ”Ostavka” svoj bunt izrazio ispred ambasada Njemačke, Sjedinjenih država i Ujedinjenog kraljevstva
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2011. 12:38h

Podgoričanin Siniša Vuković stupiće u srijedu u podne, ispred zgrade Vlade, u štrajk glađu i žeđu. Štrajk će, kako je Vuković najavio, trajati do ispunjavanja njegovih zahtjeva, odnosno podnošenja ostavke premijera Igora Lukšića, ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Milana Roćena, direktora Direktorata za kozularne poslove i dijasporu Ivana Milića i ambasadora Hrvatske u Crnoj Gori Petra Turčinovića.

Naime, Vuković je tokom aprila ove godine pohađao kurs jedrenja u Hrvatskoj, gdje je u splitskoj Kapetaniji položio stručni ispit, ali je problem nastao nakon što mu organizatori u dogovoreno vrijeme nijesu poslali dozvolu poštom.

Izgubivši povjerenje u organizatore, ističe on, obratio se ambasadoru Hrvatske u Crnoj Gori Turčinoviću, pozivajući ga da se angažuje na rješavanju njegovog problema, koji nije reagovao

Izgubivši povjerenje u organizatore, ističe on, obratio se ambasadoru Hrvatske u Crnoj Gori Turčinoviću, pozivajući ga da se angažuje na rješavanju njegovog problema, koji nije reagovao.

“Obratio sam se i našem Ministarstvu sa zahtjevom da sankcioniše Turčinovića, što se nije desilo. Primjećujem da između ministarstva i ambasade Hrvatske postoji neraskidiv ljubavni odnos. Opšti princip države je da ona postoji radi njenih građana, a ne profita nekog člana političkog establišmenta”, kazao je Vuković, navodeći da se obratio i premijeru Lukšiću.

On, međutim, kako je istakao, nije odgovorio na zahtjev Vukovića.

“Moj štrajk će trajati do ispunjenja mojih zahtjeva, pa kako bude suđeno”, poručio je Vuković, zahtijevaći od “paščadi crnogorskog Himlera Duška Markovića” da ga zaobiđu, “jer se može desiti da se premnogo zaigraju”.

Crnogorski državljanin nije briga Hrvatske

Ambasador Hrvatske u Podgorici Turčinović potvrdio je “Vijestima” da se Vuković zbog svog problema više puta javljao tom diplomatskom predstavništvu.

Turčinović

“Mislim da mu je naša ambasada odgovorila u skladu sa bečkom Konvencijom, koja kaže da interese, u ovom slučaju crnogorskih građana, u trećim zemljama, u ovom slučaju u Hrvatskoj, zastupa Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ili ambasada Crne Gore u Zagrebu. Da je gospodin hrvatski državljanin onda bi bila dužna naša ambasada da štiti njegove interese, ali interese crnogorskih građana zastupa crnogorska ambasada u Hrvatskoj i Ministarstvo vanjskih poslova”, objasnio je Turčinović.

Navodeći da su ga ljubazno uputili da svoje da “svoje interese zadovolji preko matične zemlje”, Turčinović je rekao da su “sve ostalo tumačenja na način kako Vuković vidi ulogu dioplomatije”.

“U pismima je pominjao i pitanje korupcije, da smo mi upleteni u raznorazne priče. Dakle, osnovno pravilo diplomatije je zaštita svojih građana u zemljama primateljicama i to važi svuda. Za Hrvate u Crnoj Gori mi radimo tu ulogu, za Crnogorce u Hrvatskoj to radi ambasada vaše zemlje u Zagrebu”, naglasio je Turčinović.

Uz podsjećanje da je dozvola Vukoviću na kraju poslata bez intervencije iz ambasade, Turčinović je rekao da je cijela priča, diplomatski gledano, pucanj u prazno.

Vuković je, nakon konferencije za medije, sa natpisom ”Ostavka” svoj bunt izrazio ispred ambasada Njemačke, Sjedinjenih država i Ujedinjenog kraljevstva.

Galerija

Bonus video: