EPCG ne brine za turizam: Nestajanje struje tjera turiste sa Tare

U posljednjih 10 godina EPCG nije učinila ni najmanji pomak od vremena kada se sa postojećih trafo-stanica snabdijevalo samo nekoliko seoskih domaćinstava
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2011. 07:11h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja se ne pita sa vodostajem Pivskog jezera ni tokom ljeta, u prepoznatljivom stilu razvija turizam i na rijeci Tari, gdje na stotine stranih turista gotovo svakodnevno negoduje ili odustaje od aranžmana zbog nestajanja struje.

Snabdijevanje električnom energijom turističkih objekata, eko naselja i kampova na obali Tare, je nekvalitetno, što prouzrokuje materijalne štete i sve veće nezadovoljstvo turista

“Snabdijevanje električnom energijom turističkih objekata, eko naselja i kampova na obali Tare, je nekvalitetno, što prouzrokuje materijalne štete i sve veće nezadovoljstvo turista koji dolaze na jednu od najprivlačnijih crnogorskih turističkih destinacija. U posljednjih 10 godina, koliko se bavim ovim poslom na Tari, EPCG nije učinila ni najmanji pomak od vremena kada se sa postojećih trafo-stanica snabdijevalo samo nekoliko seoskih domaćinstava”, kazao je Vujanović.

On je ispričao da se zahvaljujući vanrednim naporima nekolicine elektrodistributera iz Plužina, povremeno „nešto zakrpi, tek toliko se zažari sijalica“, ali da se na tome završavaju intervencije EPCG.

“EPCG je izdala rješenje i saglasnost za snabdijevanje strujom nama i ostalim turističkim objektima u našoj neposrednoj blizini i mi uredno ispunjavamo svoje obaveze – plaćamo račune. Međutim, neprestano nailazimo na isprike koje nemaju osnova i koje ne bi trebalo da se tiču potrošača, kao na primjer ’vi nijeste mogli biti ovako prikopčani’, ’mnogo ste udaljeni od trafo-stanice’, ili ’mi nemamo interesa da rješavamo problem na mreži koja vas napaja’. Na ovo mi možemo postaviti samo pitanje - pa kako ste nam onda izdali saglasnost za priključenje i kako nam naplaćujete struju”, zapitao je Vujanović, uz napomenu da su mu pojedinci iz EPCG savjetovali da mu je „najpametnije da sagradi trafo-stanicu“.

Godinama smo se trudili i uspjeli da postanemo prepoznatljiva luka u Evropi, ali sa povećanjem broja turista i problem postaje sve veći

“Godinama smo se trudili i uspjeli da postanemo prepoznatljiva luka u Evropi, ali sa povećanjem broja turista i problem postaje sve veći. To su razumjeli u Ministarstvu turizma i veoma sam prijatno bio iznenađen kada je, na njihov zahtjev, izašla komisija EPCG, da bi konstatovala ono što mi već odavno znamo, a to je da visina napona koji dolazi do naših objekata nije ni približna standardima i da je za to jedan od razloga udaljenost trafo-stanice od naših objekata. Kako sam obaviješten od šefa kabineta ministra turizma, EPCG traži rješenje za ovaj problem, ali mi još ne znamo kada će biti riješen. Ne radi se ni o kakvim kapitalnim investicijama, a nezadovoljstvom stranih gostiju koji posjećuju našu zemlju svi gubimo”, rekao je Vujanović.

Inspektor ih uputio na Žabljak

Nakon što se obratio Regulatornoj agenciji za energetiku i dobio rješenje kojim se EPCG nalaže da u roku od 30 dana otkloni probleme, Vujanović je naišao na novo razočarenje, jer niko nije reagovao.

Pokušao je i preko Ministarstva ekonomije, koje je poslalo inspektora za energetiku, ali taj nije znao ni u koju opštinu je došao.

"Taj inspektor počeo je da se bavi građevinskom problematikom, a koliko se potrudio vidi se iz zapisnika gdje je zaključio da smo u Opštini Žabljak i području Nacionalnog parka „Durmitor“, te da od njih treba da pribavimo nekakve saglasnosti", ispričao je Vujanović, dostavljajući reporteru „Vijesti“ kompletnu dokumentaciju na uvid.

Bonus video: