Novović: Roditelji da ne opterećuju djecu nacionalnim i političkim pitanjima

Predsjednik Foruma pedagoga smatra da mnogo zavisi od prosvjetnih radnika i toga koliko će njima sve biti jasno
69 pregleda 0 komentar(a)
crnogorski udžbenici, Foto: Zoran Đurić
crnogorski udžbenici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.08.2011. 15:10h

Prosvjetni radnici i roditelji imaće ključnu ulogu da djeci olakšaju percepciju i prihvatanje situacije o jeziku koji će učiti u školama, ocijenio je predsjednik foruma pedagoga, Radoje Novović.

Ističući da govori u svoje ime Novović je agenciji MINA kazao da ima još malo vremena da se stvari o nazivu nastavnog predmeta preciziraju i budu konačne do početka školske godine, ali i da djeca ne bi trebalo da osjete posljedice, ako se situacija ne definiše.

Opozicione stranke uslovile su podršku izbornom zakonu izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, a premijer Igor Lukšić je predložio da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost.

Novović smatra da mnogo zavisi od prosvjetnih radnika i toga koliko će njima sve biti jasno i precizno

Opozicija je predložila da se predmet zove crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost, što je Lukšić odbio.

Važna je i uloga roditelja

Novović smatra da mnogo zavisi od prosvjetnih radnika i toga koliko će njima sve biti jasno i precizno.

"Djeca ne bi trebalo puno da osjete posljedice, jer od toga kako im učitelji i nastavnici približe novo gradivo u bilo kom predmetu, koliko zanimljivo predaju, da li im je nastava metodski raznovrsna, kakva je uloga učenika u nastavnom procesu, da li on aktivno učestvuje u konstrukciji svog znanja ili im ga prosvjetni radnici samo prenesu u gotovom obliku, tako će ga i shvatiti", rekao je Novović.

Psiholog Miško Simunović, kazao je agenciji MINA, da je situacija sa jezikom "loša i dosadna komedija koja je počela prije neku godinu, i još traje"

On u cijeloj priči važnom vidi i ulogu roditelja.

"Jako je bitno da roditelji ne utiču na djecu i da ih ne opterećuju političkim, nacionalnim ili bilo kakvim pitanjima koja nijesu na fonu njihovog svekolikog razvoja (kognitivnog, psihičkog, socijalizirajućeg) i onda će sve biti u redu", ocijenio je Novović.

Psiholog Miško Simunović, kazao je agenciji MINA, da je situacija sa jezikom "loša i dosadna komedija koja je počela prije neku godinu, i još traje, a najinteresantnije je da u toj komediji neke od glavnih uloga imaju amateri sa doktoratima."

Na pitanje kako se dosadašnji dogovori mogu odraziti na učenike, njihovo znanje i prihvatanje ove situacije, Simunović je kazao da "kad je u pitanju ovakva komedija, ne može se dobro odraziti ni na koga".

Bonus video: