Država nije pomogla u oslobađanju crnogorskih mornara

Panamska brodska kompanija nije ostavila dilemu da joj niko od vlasti država uključenih u čitav slučaj, nije pružio nikakvu pomoć u pokušajima da što prije oslobode brod
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 08:29h

Somalijski pirati oslobodili su juče u 6.30 sati po lokalnom vremenu, tanker za naftne preradjevine “Polar”, na kome su, između ostalih bili i tri crnogorska pomorca – potvrdio je juče menadžer panamske kompanije “Paradise Navigation”.

Pirati iz Somalije “Polar”su napali i oteli 30. oktobra prošle godine, u Indijskom okeanu na oko 600 milja istočno od obale te afričke države.

Na brodu su bili Blažo Marković, Nenad Božović i Milotije Bulatović, a član porodice jednog od otetih mornara, saopštio je “Vijestima” da je brod nakon oslobađanja isplovio za Oman, gdje će se obaviti smjena posade.

“Nakon iskrcaja, cijela posada će provesti nekoliko dana u bolnici"

Sagovornik “Vijesti”, koji nije želio da mu se ime nađe u novinama, kazao je da će crnogorski pomorci, prema očekivanjima, svojim kućama stići tek za desetak dana.

“Nakon iskrcaja, cijela posada će provesti nekoliko dana u bolnici, jer je neophodno obaviti razne preglede. S obzirom na to da su proveli skoro 11 mjeseci zatočeni, sigurno je da niko od njih nije u dobrom psihofizičkom stanju,a dovoljno vam govori podatak da je jedan od njih smršao čak 25 kilograma”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Ostavljeni bez pomoći

Panamska brodska kompanija nije ostavila dilemu da joj niko od vlasti država uključenih u čitav slučaj, nije pružio nikakvu pomoć u pokušajima da što prije oslobode brod i posadu.

„Veoma je diskutabilno da li postoji politička volja da neophodne inicijative budu efikasne"

„Ovo je bila duga i vrlo uzmenirujuća otmica za familije svih članova posade, kao i za nas u kompaniji koji smo pokušavali da ih oslobodimo. Vlasnik i menadžeri broda smatraju neprihvatljivim to što smo bili ostavljeni bukvalno bez ičije pomoći da se nosimo sa ovim kriminalnim aktom“, stoji u saopštenju uz napomenu da je „tužan fakat da su se sve do sada preduzete medjunarodne aktivnosti u regionu, pokazale nedjelotvornima u spriječavanju piraterije“.

„Veoma je diskutabilno da li postoji politička volja da neophodne inicijative budu efikasne – zbog toga će nesmetano nastaviti dalje otmice brodova kao što je 'Polar' i njihovo korišćenje kao „piratskih matičnih brodova“ za napad na druga plovila", stoji u saopštenju „Paradise navigationa“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: