Hitna pomoć u toku 24 sata primi više od 250 pacijenata

On je podsjetio da takve pacijente treba skloniti sa sunca, dati im tečnosti ako su u stanju da piju, a ako nijesu svjesni onda je neophodna intervencija ljekara
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 14:15h

Ukupan broj pacijenata koji se dnevno obrati podgoričkoj Hitnoj pomoći posljednjih dana nije značajnije povećavan, ali jeste procenat onih čije je zdravstveno stanje pogoršano zbog visokih temperatura vazduha.

Direktor Hitne pomoći, Saša Stefanović rekao je da posljednjih pet godina, Hitna pomoć u toku 24 sata primi više od 250 pacijenata.

Toplotni talas koji je zahvatio Podgoricu izazvao je rast broja pacijenata koji imaju problem zbog direktnog uticaja sunca na 40 odsto u odnosu na njihov ukupan broj. Stefanović je objasnio da su to uglavnom stariji ljudi sa hroničnim bolestima srca i disajnih puteva, dok je mali broj mladih.

"Simptomi pretjeranog izlaganja suncu su, u početku glavobolja, zujanje u ušima, opšta malaksalost do nesvjestice, Sve zavisi je li u pitanju blaži oblik sunčanice ili je došlo do toplotnog udara”, kazao je Stefanović.

On je podsjetio da takve pacijente treba skloniti sa sunca, dati im tečnosti ako su u stanju da piju, a ako nijesu svjesni onda je neophodna intervencija ljekara.

U narednijh nekoliko dana meterolozi predviđaju rast temperature vazduha na preko 40 stepeni, pa Stefanović preporučuje građanima da se od 11 do 17 sati ne izlažu suncu osim ako je neophodno, da nose prikladnu obuću, odjeću lanenih i pamučnih materijala i svijetlih boja. Na plaži se savjetuje upotreba kreme sa visokim zaštitnim faktorom da ne bi došlo do oštećenja kože.

Doktori upozoravaju i da se ne jede masna i začinjena hrana već laganu ishranu sa puno voća i povrća kao i dosta tečnosti, naročito vode.

Bonus video: