Prijavljuju se i studenti privatnih fakulteta, pa će mnogi ostati bez mjesta u domu

Ova odluka se može tumačiti kao neodgovoran postupak jer će broj aplikanata za isti broj mjesta biti drastično povećan
107 pregleda 0 komentar(a)
Studentski dom, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Studentski dom, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2011. 14:04h

Studenti u Podgorici se nalaze u nezavidnom položaju i veliki broj njih ostaće ove školske godine bez mjesta u domu s obzirom da će prvi put iste uslove za boravak u njima imati studenti privatnih i državnih fakulteta, smatraju njihovi predstavnici.

Studenti privatnih univerziteta, ali i samofinansirajući sa državnih, od ove školske godine imaju pravo učešća na konkursu za smještaj u studentskim domovima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Petar Golubović, koji će i ove godine predsjedavati Komisiji za raspodjelu mjesta u domovima u Podgorici upozorio je i da su velike šanse da mnogi iz tog razloga odustanu od studija, zbog nezavidnog materijalnog stanja.

Prema njegovim riječima, odluka Ministarstva prosvjete da i studentima privatnih fakulteta omogući smještaj u studentskim domovima može se tumačiti kao neodgovoran postupak jer će broj aplikanata za isti broj mjesta biti drastično povećan.

“Ne znam da je u nekoj državi u regionu ili šire i studentima sa privatnih univerziteta omogućeno da koriste smještaj javnih ustanova čiji je osnivač država. Obično privatni univerziteti sami opremaju svoj kampus tako da u njima studenti imaju i mogućnost smještaja i tako zaokruže svoju ponudu”, kazao je Golubović agenciji MINA.

Da Vlada subvencira smještaj

On rješenje problema vidi tako što bi Vlada obezbijedila subvencije za minimum dodatnih hiljadu mjesta za studente u privatnom smjestaju kao prelazno rješenje, dok se ne izgrade novi domski kapaciteti, čiji je završetak najavljen do 2016. godine.

Šef računske službe Javne ustanove Dom učenika i studenata, Predrag Prelević očekuje da će ove godine interesovanje studenata biti na najvećem nivou do sada s obzirom da je posljednjih godina bilo po 30, 40 odsto više prijavljenih studenata nego što ima domskih kapaciteta.

Kompleks studentskih domova koji čine Plavi dvor i Novi domovi, može primiti 962 studenta.

Ova novina je trenutno nedovoljno jasna, jer u konkursu Ministarstva prosvjete piše da će broj raspoloživih mjesta biti podijeljen srazmjerno broju upisanih studenata na privatnim i javnim ustanovama visokog obrazovanja.

Prelević je kazao da se na osnovu ovako definisanog kriterijuma može tumačiti da će broj mjesta za studente privatnih fakulteta biti naknadno određen, poslije završetka roka za prijem dokumenata.

U Plavom dvoru zbog toga nisu mogli precizno reći na koliko mjesta mogu računati studenti sa Univerziteta Donja Gorica i Mediteran.

Komisiju za raspodjelu mjesta imaće ukupno pet članova među kojima je sudentkinja privatnog Univerziteta Mediteran, Jovana Ramović.

Kompleks studentskih domova koji čine Plavi dvor i Novi domovi, može primiti 962 studenta. Prošle godine se za dom prijavilo nešto manje od hiljadu i po studenata.

Komisiju za raspodjelu mjesta imaće ukupno pet članova među kojima je sudentkinja privatnog Univerziteta Mediteran, Jovana Ramović.

Domovi namjenski opredjeljuju po pet odsto kapaciteta za smještaj studenata sa posebnim obrazovnim potrebama, iz najosjetljivijih grupa stanovništva kao i za korisnike materijalnog obezbjeđenja.

Bonus video: