Novi dalekovod ostavio Andrijevicu i Plav tri dana bez struje

Zbog nestanka struje će nam neke od poslastica već tokom dana propasti, a u Plavu imamo i restrikciju vode
112 pregleda 0 komentar(a)
Plav, Foto: Wikipedia.com
Plav, Foto: Wikipedia.com
Ažurirano: 22.08.2011. 19:18h

Stanovnici Plava i Andrijevice do juče su u šali govorili da je nepisano pravilo da bi od najmlađeg do najstarijeg znali da će uvijek nenajavljeno struje nestati čim se naoblači ili počne padati kiša.

Međutim, ovog puta najavljeno pod oznakom “vrlo važno saopštenje” napajanje električnom energijom obustavljeno je tokom najvrelijih dana ove godine. Razlog je, tvrde u Elektroprivredi, riješenost te kompanije da konačno riješi česte prekide u napajanju električnom energijom u tim dvjema opštinama.

Prema riječima Katarine Fabris, iz crnogorskog Elektroprenosnog sistema struje nema zbog uvođenja dalekovoda 110 Kv u trafostanicu Andrijevica.

"Struje će biti u utorak od 21 čas do srijede u šest časova kada će ponovo biti isključena, a ponovno napajanje krenuće istog dana u 21 čas. Nakon toga ne isključujemo dodatna isključenja”, dodala je Fabris.

Nema ni vode

Zvezdan Drakulović, ugostitelj iz Plava kazao je da je Plav osim ove pogodila i restrikcija vode te da su se radovi mogli odložiti za dane koji nisu vreli kao ovi.

“Kao ugostitelj sigurno zbog restrikcije trpimo ogromne posljedice. Nisam samo ja u pitanju nego i svi ostali ugostitelji. S jedne strane imamo nestanak struje gdje će nam neke od poslastica već tokom dana propasti, a o rashlađivanju vode i pića da ne pričam dok s druge strane u Plavu imamo i restrikciju vode, onda je suvišno bilo što reći. Sigurno da se ova restrikcija mogla za koji dan odgoditi dok ovi tropski dani ne prođu”, kazao je Drakulović.

Kao ugostitelj sigurno zbog restrikcije trpimo ogromne posljedice. Nisam samo ja u pitanju nego i svi ostali ugostitelji

“Za mnoga domaćinstva ovo će biti teška tri dana osim bojazni za svoje namirnice u zamrzivačima i frižiderima tu je ogroman strah onih koji se u plavskoj opštini bave berbom bobičastog voća koje nije otporno na ovako visoke temperature, a tu prije svega mislim na borovnice i maline”, kazao je Muminović.

Hrana propada

Halid Radončić iz Gusinja ističe da su njegovoj porodici problem namirnice u rashladnim uređajima te da je Elektroprivreda trebalo da oslušne potrebe svojih potrošača.

“Biće štete posebno na prehrambenim proizvodima koje imamo u zamrzivačima. Ja i moja porodica ne znamo šta ćemo da radimo sa mesom koje imamo i ne znam gdje da ga držim po ovoj vrućini skoro 48 sati. Razumijem njihove potrebe, ali je ovo trebalo uraditi u dogovoru sa potrošačima jer su oni tu valjda zbog nas”, kazao je Radončić.

Neno Guberinić iz Andrijevice ima isti stav kao i većina građana Andrijevice.

“Moglo se ovo sve odgoditi, ali neko želi tako i gotovo. Sve što se može izdržati nije teško pa ćemo i ovo prebroditi”, kazao je Guberinić.

Direktor RTV “Glas Plava” Adnan Baković kazao je da radio i TV stanice u ove dvije opštine trpe mnogo zbog nestanka električne energije.

“Svi smo mi zavisni od struje, pa onda od reklama i ostalog. Mi smo kao i ostali stali sa radom od jutros. Radi se o četiri radio i dvije TV stanice na teritoriji plavske i andrijevičke opštine. Sve dok struja ne dođe mi trpimo gubitke jer ne možemo ispoštovati naše klijente sa reklamama i ostalim programom - kazao je Baković.

Od srijede iz dva pravca

Glavni inženjer projekta koji se izvodi Bogdan Minić kazao je za “Vijesti” da će ove dvije opštine, Plav i Andrijevica, od srijede imati napajanje iz dva pravca te da će se realizacijom ovog posla u značajnoj mjeri smanjiti prekidi u napajanju.

“Plav i Andrijevica su do sada imali napajanje iz jednog pravca, to je bio dalekovod koji je išao od Podgorice do Berana i oni su imali vezu samo kod tog dalekovoda.

Kad ovaj posao završimo u srijedu veče imaće napajanje i od Podgorice i Berana tako da će ubuduće jedna mreža drugoj biti rezerva. Kako bi se u značajnoj mjeri smanjili eventualni prekidi u napajanju ekipe su na terenu i radićemo što više budemo mogli da posao na pravi način privedemo kraju u srijedu do 21 čas”, kazao je Minić.

Bonus video: