Zbog suše ugroženo 40.000 voćki u Bijelom Polju

Svakodnevno iz nekoliko kilometara udaljenog fabričkog kruga traktorima se prevoze burad vode kako bi se spasile voćke
97 pregleda 0 komentar(a)
Voće Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Voće Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 16.08.2011. 17:52h

Bjelopoljska kompanija “Eko meduza“ koja se bavi prozvodnjom i preradom voća, povrća, gljiva, žitarica, otkupom i preradom šumskih plodova i ljekovitog bilja te proizvodnjom sokova, domaćih rakija i konditora u cilju razvoja primarne proizvodnje na 50 hektara podigla je voćnjak sa oko 40.000 sadnica koji kuburi sa problemom nedostatka vode.

Vlasnik kompanije Jezdimir Vujičić saopštio je „Vijestima“ da je u voćnjak na Jelahu dosad uloženo nekoliko stotina hiljada eura, te da su osim “Eko meduze“ u njega ulagali Ministarstvo poljoprivrede i Investiciono-razvojni fond.

“Na voćnjaku se radi prihvatno-distributivni centar gdje treba da bude uposleno 50 novih radnika. Sva priča o ulaganju, zapošljavanju i proizvodnji pada na ispitu zbog „naizgled malog problema“ koji za voćnjak život znači, a to je nedostatak vode.

U vezi s tim problemom obraćali smo se nadležnim opštinskim službama zvanično i 4. februara prošle godine tražeći saglasnost za dovod vode sa nekoliko alternativnih izvora.

Okruženje plantaže i Bijelo Polje obiluju mnogim izvorima, potocima i rijekama, ali su za 40.000 sadnica voćki, slavine izgleda zavrnute. Saglasnosti su dobijane, a onda su završavale u fiokama opštinske administracije čekajući otklanjanje nepravilnosti prvostepenog organa za izdavanje vodne saglasnosti”, kazao je Vujičić navodeći da se ovih dana na plantaži „vodi bezuspješna borba sa sušom“.

Prema njegovim riječima, svakodnevno iz nekoliko kilometara udaljenog fabričkog kruga traktorima se prevoze burad vode kako bi se spasile voćke.

“To je bezuspješna borba jer se takav voćnjak ne bi mogao spasiti ni desetinama traktora napunjenih buradima vodom. Trenutna situacija je takva da se osušilo nekoliko stotina stabala višnje, počeli su da se suše i lješnici i uslijediće i sušenje voćki. Jedan veliki trud i ulaganje na podizanju najvećeg kontinentalnog voćnjaka u Crnoj Gori i okruženju doživljava fijasko”, razočaran je Vujičić.

On se zapitao da li je to poruka nadležnih da je poljoprivreda strateška grana i da je treba razvijati.

Bonus video: