Požar na parkingu: Ko će da procijeni štetu i isplati je građanima?

Podgoričaninu Mirku Radunoviću policija je prošle godine oduzela auto “jugo” zato što je vozio bez vozačke dozvole, ali pošto ga nije preveo na svoje ime, kazao je da se ne nada odšteti
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 08:30h

Ko će da snosi odgovornost i nadoknadi štetu vlasnicima privremeno oduzetih vozila, pitanje je kojim su u nadležnim institucijama juče bili zatečeni.

Podgoričanin čiji je “pežo 306” izgorio na parkingu za privremeno oduzeta vozila kazao je “Vijestima” da ništa nije ostalo od njegovog automobila.

“Uzeli su mi auto, jer je bilo neregistrovano. Trebalo je ovih dana da ga podignem i počnem ponovo da vozim, jer sam završio sve oko registracije. Zvao sam Swiss osiguranje i policiju oko nadoknade štete, ali oni samo prebacuju odgovornost na drugog. Vlasnici izgorjelih vozila treba da se ujedne i da traže nadoknadu štete i da se zna ko je odgovoran za to, država ili osiguranje”, rekao je vlasnik “pežoa”.

Pravnik Aleksandar Đurišić kazao je da vlasnici čija su vozila izgorjela treba da pokrenu tužbu radi nadoknade štete

Podgoričaninu Mirku Radunoviću policija je prošle godine oduzela auto “jugo” zato što je vozio bez vozačke dozvole, ali pošto ga nije preveo na svoje ime, kazao je da se ne nada odšteti, iako će, kako kaže, poći na parking da vidi je li od njega išta ostalo.

Ivani Medojević je “suzuki svift sport” oduzet, jer ga je vozila neregistrovanog i bez vozačke. Ona je jedna od mnogih koji su prekjuče čekali da vide da li im je vozilo izgorjelo u vatrenoj stihiji.

Sam postupak neće puno trajati, pet do šest ročišta

Iz Uniqa osiguranja “Vijestima” je rečeno da su imali 10-ak poziva od vlasnika čija su vozila izgorjela na parkingu. PR tog osiguranja, Vuk Kljajić kazao je da su tim vlasnicima odgovorili da je najbolje da se obrate institucijama koje su oduzele njihova vozila.

“Uniqa osiguranje je u obavezi da nadoknadi štetu samo vlasnicima koji posjeduju važeću polisu kasko osiguranja, ali ne i onim vlasnicima polise auta odgovrnog osiguranja, kojima se nadoknađuje šteta pričinjena trećim licima. Postoji određena procedura prilikom naplate štete, a svi vlasnici ukoliko imaju kasko osiguranje neka se jave najbližoj našoj poslovnici, a mi smo dužni da u roku od 14 dana isplatimo štetu”, rekao je Kljajić.

Iz Lovćen osiguranja kazali su da, ako su vlasnici vozila koja su izgorjela na parkingu Zatatransa osigurani kod njih treba da prijave štetu, koju će stručnjaci procijeniti.

Pravnik Aleksandar Đurišić kazao je da vlasnici čija su vozila izgorjela treba da pokrenu tužbu radi nadoknade štete ili protiv MUP-a ili nekog ko je odgovoran za parking, jer je u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima to odgovornost MUP-a koji oduzima vozila i skladištara koji ih čuva.

“Ako je ugovorom definisano da je odgovornost samo Zetatransa, MUP može da se oslobodi civilne odgovornosti. Sam postupak neće puno trajati, pet do šest ročišta, a vodiće se pred Osnovnim sudom. Procjena štete, odnosno vještačenje ne bi trebalo da bude problem, jer se vrlo lako može utvrditi kolika je bila cijena tih vozila kada se utvrdi koliko su stara”, naveo je Đurišić.

Konfuzija - čiji je plac?

U medijima je isprva objavljeno da je vlasnik placa firma Zetatrans, što je naknadno, ova kompanija, zvaničnim saopštenjem demantovala. U Upravi policije nam je nezvanično rečeno da plac vjerovatno pripada Upravi carina, ali da to još treba provjeriti.

Portparol Uprave carina Marija Jovović je, međutim, za radio Slobodna rekla da je samo manji dio od ukupnog broja automobila na placu bilo u obradi Carine, ali da plac nije njihov.

Bonus video: