Ko ima para ide na more, ko nema - u Sutomore

Proteklog vikenda je već od 9 časova za spuštanje kolima iz tunela Sozina do raskrsnice sa magistralom i skretanja za Sutomore trebalo najmanje 45 minuta
1052 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 10:01h

Mravinjak danju, mravinjak noću. Otprilike tako Sutomore izgleda posljednih desetak dana. U zenitu sezone, najpopularnije turističko mjesto barske rivijere krcato je gostima 24 časa dnevno, vikendom ne da nema mjesta za peškir na pješčanoj plaži, dugoj 1.250 metara, nego nijednog slobodnog kreveta.

Proteklog vikenda je već od 9 časova za spuštanje kolima iz tunela Sozina do raskrsnice sa magistralom i skretanja za Sutomore trebalo najmanje 45 minuta.

“Očekivao sam ovoliko naroda da će doći, kao što sam očekivao i da će biti manje para nego prošlog ljeta. Stara sutomorska izreka kaže: „Ko ima para ide na more, ko nema ide u Sutomore“ . Sezona je kasnila sedam dana, ali ipak su velike gužve”, priča Milo Obradović, vlasnik lokala „Borsalino“ na Obali Iva Novakovića.

Omladina dolazi oko podne, kada se probudi, nakon noćnog provoda ili kada stigne voz iz Podgorice

Peđi Adžiću, vlasniku i skiperu turističkog brodića „Montenegro“, sutomorska plaža je zbog prirode posla pred očima od zraka do mraka, što ga čini legitimnim svjedokom dnevnih živosti od „Lojda“ do „Malibua“.

“Tačno tako, plaža mi je pred očima cijeli dan, a počinje da se puni već od osam sati ujutro, kada dolaze roditelji sa djecom i penzioneri. Omladina dolazi oko podne, kada se probudi, nakon noćnog provoda ili kada stigne voz iz Podgorice.

Mali „džep“ na plaži se napravi u doba ručka, kada stariji odu, od 12 do 14 sati ima „rupa“ sa strane plaže, ali već od četiri sata popodne je fulirano i to traje do sedam, pola osam uveče”, priča Adžić.

On navodi da je najživlje u plažnim barovima koji organizuju afterbič partije sa di-džejevima.

Nema ljepše plaže od sutomorske...

“'Slama', 'Kuba', 'Q2' su udarni lokali. Što se cijena tiče, puno je jeftinije od Petrovca, a zbog cijena i noćnog života Sutomore je privuklo dosta omladine iz Petrovca i Bara”, kaže Adžić.

Ovog vikenda u cijelom Sutomoru nije bio nijedan slobodan krevet

Isto misle i podgorički tinejdžeri Dino, Ajla i Mišo koje smo zatekli kako mjerkaju „Čudesa od mesa“. Vele, svaki dan dođu, nekad vozom, nekad kolima, „i tako godinama, nema ljepše plaže od sutomorske“. Njima je za provod osim kupanja dovoljno da kupe „po koka-kolu, toliko vazda imamo“, kažu u šali.

Mještanin Srđan Vuksanović sa ocem i bratom radi u lokalu „As“ koji svaki noći privuče po 700 do 800 gostiju.

“Nikad nije bilo više gostiju, stižu i dalje sa svih strana, najviše ih je iz Srbije. Ovog vikenda u cijelom Sutomoru nije bio nijedan slobodan krevet, ispod magistrale je ležaj išao deset eura i to u dijelu oko hotela „Nikšić“, preko magistrale ide od šest do devet eura. Ogromna je gužva i zato nema spuštanja cijena”, kaže mladi ugostitelj.

On navodi da je na rivi preko dana najveća gužva prijepodne, a da se „većina razbježi od jakog sunca između 13 i 15 sati i da ruča“, da bi od 16 sati plaža bila krcata.

“Ne može se proći ulicom od 19 sati kada svi idu sa plaže“, kaže Vuksanović.

Prodaju se sakralni i svjetovni suveniri (foto: Anto Baković)

Hamburger ide i do dva eura

Politika cijena u Sutomoru je takva da se sačuva klijentela, kažu sutomorski ugostitelji, ističući listom da cijene nijesu mijenjali od prošlog ljeta. Vuksanović kaže da je kuvana kafa 80 centi, dojč kafa 1,2 eura, pivo dva do 2,5 eura, koka kola do dva eura. Plažni barovi imaju u ponudi kao hit koktele od šest, sedam i osam eura.

"Zaista je ogromna gužva, no galantnosti gostiju nema kao što sam makar ja očekivao"

Obradović potvrđuje da su cijene lanjske, „negdje i niže“-hamburger ide do dva eura, komad pice euro, palačinke euro, pivo „od malog točenog koje košta 50 centi do badvajzera po 2,5 eura“, koka-kola od eura do euro i po, suncobran i ležaljka dva eura, kreveti idu od 5-15 eura...

“Nisam jedini konobar koji ide iz barskog kafića na ispomoć uveče u Sutomore. Zaista je ogromna gužva, no galantnosti gostiju nema kao što sam makar ja očekivao. Odmah se vidi ko će ostaviti bakšiš”, priča Mirko, jedan od stotina mladića i djevojaka koji u Sutomoru konobarisanjem dopunjuju kućni budžet.

Adžić brodićem prevozi turiste od Sutomora do Kraljičine plaže kod Čanja i nazad za tri eura, koliko i prošle godine, kaže, ima mnogo interesovanja, rade dobro i ostale kolege iz Udruženja taksi brodova „Jadran“.

“Sezona je „na oči“ krenula od 20. jula, do tada je bilo baš mršavo. Podgorica mnogo potpomaže, veliki je broj gostiju iz glavnog grada”, kaže skiper „Montenegra“.

Sutomore ima jednu manu

Od stranaca, gro gostiju u Sutomoru su turisti iz Srbije, „ima nešto Makedonaca, Bosanaca, Rusa“. Noćni život drže „Malibu“, „Fratelo“ i „Habana“ koja radi do 4 sata, glavna mjesta okupljanja mladih preko noći. Bezbrojna su gostovanja pjevača narodne i zabavne muzike, „As“ često dovodi „Zvezde Granda“...

Nađe se veće društvo pa kupi „granatu“ od dva litra piva, opijaju se i galame, pa ih tjeraju čuvari plaže

Mještani kažu da ima dosta ljudi i uveče na plaži, „nađe se veće društvo pa kupi „granatu“ od dva litra piva, opijaju se i galame, pa ih tjeraju čuvari plaže“. Ukratko, nema sekunda kada je ovdje dosadno.

“Sutomore ima jednu manu-najjači smo na Balkanu”, u šali je zaključio Vuksanović.

Galerija

Bonus video: