Mještani beranskog naselja Pešci ne daju trotoar za parking

Radnici Agencije za izgradnju grada su u nedjelju poslije dvadeset sati počeli da ucrtavaju parkinge ispred nekoliko objekata i hotela „Il sole“
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 16:32h

Grupa mještana beranskog naselja Pešca izrazila je nezadovoljstvo i revolt odlukom lokalne uprave da se u njihovom naselju, na trotoaru i dijelu kolovoza, u dužini od preko sto metara ucrtaju mjesta za parking prostor.

Radnici Agencije za izgradnju grada su u nedjelju poslije dvadeset sati počeli da ucrtavaju parkinge ispred nekoliko objekata i hotela „Il sole“, kada su se mještani okolnih kuća pobunili i spriječili ih da posao dovedu do kraja.

„Tu više nema prostora ni da mi unuci izađu, a da ne prijeti opasnost od vozila“, rekao je Šarić.

On objašnjava da je time sužen i kolovoz i da će automobili, da bi se mimoilazili, sada više ići prema drugoj strani i njegovom dvorištu.

„Tu više nema prostora ni da mi unuci izađu, a da ne prijeti opasnost od vozila“, rekao je Šarić.

Njegov komšija, privatni preduzetnik Momo Pešić, priča da radnicima Agencije nije dozvolio da parkinge ucrtavaju preko puta njegove kuće i prodavnice.

„Došli su u nedjelju naveče. Računali su da tada neće biti nikoga. Mene samo interesuje ko je to iz lokalne samouprave dao saglasnost da se ovo radi. Planirali su još nekih pedeset metara da ucrtaju preko puta moje kuće, ali ja nijesam dozvolio“, kaže Pešić.

Iz Agencije smo saznali samo to „da je bila formirana komisija koja je na osnovu zakona donijela odluku o ucrtavanju parking mjesta“.

Iz Agencije smo saznali samo to „da je bila formirana komisija koja je na osnovu zakona donijela odluku o ucrtavanju parking mjesta“.

Mještani Pešaca, međutim, tvrde da zakon takvu mogućnost na ovom mjestu isključuje.

„U članu 56. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Crne Gore je vrlo jasan kada kaže da se ne smije ometati saobraćaj i da se mora ostaviti trotoar za pješake u širini od najmanje metar i šezdeset. Vi ovdje možete vidjeti da je kolovoz sužen, i da će saobraćaj da se otežano odvija, dok je, sa druge strane, trotoar skoro upotpunosti uzurpiran“ rekao je Pešić.

I saobraćajci neobaviješteni

Pešca su jedno od najvećih gradskih naselja, a Polimska ulica na kojoj su ucrtani sporni parkinzi na trotoarima, sigurno najfrekventnija u gradu. „Nijesu to samo Pešca. Vi znate da je u tom pravcu i naselje Buče, zatim brojna sela.

To vam je skoro trećina grada. Ne znam čija je to bila odluka, ako ima pisane odluke. Kako nijesu mislili na djecu. To rade sada pred kretanje u školu, kada ko zna koliko učenika svakodnevno ovuda prolazi, i danju i noću“ kaže Šarić.

U saobraćajnoj policiji u Beranama, koja istovremeno sprovodi akciju pod nazivom „Vratimo trotoare pješacima“, i pokušava da zavede red u pogledu sprečavanja parkiranja automobila na pješačkim površinama, juče nijesu bili obaviješteni o ucrtavanju parkinga na trotoaru u Polimskoj ulici.

Galerija

Bonus video: