Prevoznici u Podgorici voze autobuse stare i do 20 godina, tvrde da nema neispravnih

Vlasnik „BLT” Božo Bulatović rekao je da se cijena novog autobusa kreće od 120.000 do 200 hiljada eura
232 pregleda 0 komentar(a)
Autobusi, Foto: Arhiva Vijesti
Autobusi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.08.2011. 16:35h

Teška situacija u gradskom prevozu onemogućava prevoznike, kako tvrde, da kupe nova vozila i da kvalitetnije ulažu u postojeći vozni park.

Predstavnici tri gradska prevoznika su naveli da je bezbjednost putnika uvijek na prvom mjestu, i da se ne može dogoditi situacija da se neispravni autobus nađe u saobraćaju.

Direktor „Montenegro prevoza Pejović” Danilo Pejović je kazao da su u posljednjih godinu i po dana kupili dva “mini-busa”. Kako je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja našim Zakonom nema ograničenja kad su u pitanju godine, odnosno starost autobusa, najvažnije je da je vozilo tehnički ispravno.

„Montenegro prevoz Pejović” kao ozbiljna firma ne igra se sa životima ljudi"

"Imamo autobuse koji su stari i do 20 godina. S obzirom da redovno sva vozila idu na tehnički pregled i ulažemo u njih ne postoji mogućnost da se u saobraćaju nađe neispravno vozilo", naveo je Pejović.

On je dodao da se „Montenegro prevoz Pejović” kao ozbiljna firma ne igra sa životima ljudi.

Autobusi stari od 3 do 18 godina

Vlasnik „BLT” Božo Bulatović rekao je da se cijena novog autobusa kreće od 120.000 do 200 hiljada eura.

Gradski prevoznici su posljednji put podigli cijene karata u martu

"Prema tome jasno je da mi nemamo toliki novac da kupimo nove autobuse. Postojeći autobusi su stari od tri do 18 godina. Ali u čitav vozni park se ulaže, tako da neispravnih vozila u saobraćaju ne može biti", istakao je Bulatović.

Vlasnik „Gradskog saobraćaja PG” Haris Alivodić zaključio je da su autobusi stari koliko mogu da se održavaju ili da se kupe novi.

Predstavnici gradskog prevoza tvrde da neće biti smanjenja cijene prevoza, iako su smanjene akcize za gorivo.

Gradski prevoznici su posljednji put podigli cijene karata u martu kada je u roku od 15 dana karta poskupila dvaput. Prvo je 5. marta cijena skočila sa 60 na 70 centi, da bi 21. marta prevoznici podigli cijenu na 80 centi, koliko još uvijek košta vožnja u gradskom saobraćaju.

Ne postoje uslovi za niže cijene

Razlog za martovsko povećanje cijene prevoza prevoznici su objašnjavali divljanjem cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu. Prema novom zakonu gradski prevoznici će dobijati po 20 centi po litru goriva na svakih tri mjeseca.

"Vlada nam je puno pomogla"

Međutim, kako kažu predstavnici tri gradska prevoznika u Glavnom gradu, to nije dovoljno da cijene karti budu niže. Danilo Pejović kaže da još ne postoje uslovi za smanjenje cijena prevoza.

"Vlada nam je puno pomogla, međutim zbog cijene nafte koja redovno skače, rezervnih djelova, a i najavljenog povećanja registracije vozila od 15 odsto nije realno da se cijene prevoza smanje. Nadam se da će se u nekom narednom periodu steći uslovi da cijene prevoza padnu ali sada ne vidim tu mogućnost.

Rok za prijavu prevoznika je bio do 15. jula, tako da smo se prijavili na vrijeme i sada očekujemo da se nova pravila primijene. Na svakih tri mjeseca, odnosno kvartalno trebalo bi da dobijamo po 20 centi po litru kupljene nafte", naveo je Pejović.

Umjetnost prevoza putnika

Božo Bulatović rekao je da je u ovom periodu umjetnost opstati u polu prevoza putnika.

"Cijene rezervnih djelova, nafte i gotovo svih drugih proizvoda svakim danom su veće"

"Gorivo je opet poskupilo tako da se ne može razmišljati o smanjenju cijene prevoza. Trebalo bi uskoro da se sastanu prevoznici na teritoriji Glavnog grada pa ćemo vidjeti šta se dalje može učiniti.

U svakom slučaju situacija je neugodna, putnika nema, divlji taksisti još saobraćaju, plate ne mogu da se daju zaposlenima... Bio bih zadovoljan kada bi se cijena prevoza vratila na 50 centi, ali za sada to nije realno", naveo je Bulatović.

Haris Alivodić tvrdi da pomoć Vlade nije dovoljno velika da bi se cijene prevoza spustile.

"Bojim se da cijene ne mogu da budu niže nego što su sada. Cijene rezervnih djelova, nafte i gotovo svih drugih proizvoda svakim danom su veće. U takvim uslovima nije realno pričati o smanjenju cijene prevoza.

Pomoć od 20 centi po litru nafte još nije dobijena. Ne sumnjam da ćemo je dobiti, ali suština je da se pomoć dobija kvartalno, a mora se razmišljati o drugim obavezama koje se moraju plaćati svaki mjesec", kazao je Alivodić.

"Stalno smo pod stresom"

Pejović je istakao da su ovo veoma teška vremena za gradske prevoznike.

"Priča koja se već duži vremenski period ponavlja su divlji taksisti, koji loše utiču na gradski prevoz.

Umjesto da kad su praznici razmišljamo o besplatnim vožnjama i sličnim aktivnostima, Upravni odbor preduzeća je pod stresom i razmišlja da li će biti na vrijeme isplaćeni zaposleni i plaćene obaveze za naftu", naveo je Pejović.

Bonus video: