Irinej: Sijeku nam istoriju dio po dio

Arhijerskoj liturgiji u Sabornom hramu u Nikšiću prisustvovali su i ambasadori Ukrajine, Rusije i Srbije Oksana Sljusarenko, Andrej Nesterenko i Zoran Lutovac
93 pregleda 0 komentar(a)
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 31.07.2011. 14:12h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ukazao je da se narod sve više vraća Bogu, gradi crkve po ugledu na svoje pretke i obnavlja stare.

„Prolazimo kroz velika iskušenja, sijeku nam dio po dio, sijeku nam istoriju i mnogo štošta drugoga“, rekao je patrijarh Irinej u besjedi u nikšićkom Sabornom hramu, gdje je služio arhijerejsku liturgiju sa mitropolitom Amfilohijem, episkopima i sveštenstvom.

Prema riječima Irineja, kroz iskušenja se mora proći kao što je i Jov pretrpio stradanja, ali je vjerovao i molio se Bogu.

Irinej: srpski narod u svojoj istoriji nikada nije doživio ono što je u vremenu demokratije i većih prava.

„Gospod ga je nagradio i sve mu povratio, tako i mi treba da se vratimo Hristu i crkvi njegovoj“, rekao je patrijarh Irinej koji je u Crnoj Gori boravio na poziv episkopa Joanikija i Eparhije budimljansko – nikšićke.

Besjedeći, patrijarh je kazao da je rado prihvatio poziv za dolazak i zbog ranijeg vremena kada je 2,5 godine boravio u manastiru Ostrog.

„Te godine su duboko urezane u moje biće i zato sam se radovao dolasku u našu svetu Crnu Goru, naš sveti Ostrog, grad Nikšić – nekadašnji Onogošt u kome je stolovao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, najveći svetitelj pravoslavlja“, kazao je patrijarh Irinej.

Irinej je istakao da je zadivljen ljubavlju i vjerom naroda koje je vidio i doživio u ovom dijelu Crne Gore, gdje je boravio.

Arhijerskoj liturgiji u Sabornom hramu u Nikšiću prisustvovali su i ambasadori Ukrajine, Rusije i Srbije Oksana Sljusarenko, Andrej Nesterenko i Zoran Lutovac.

Patrijarh Irinej u subotu je prisustvovao bogosluženju i u Pivskom manastiru gdje je u besjedi pred mnogobrojnim vjernicima kazao da srpski narod u svojoj istoriji nikada nije doživio ono što je u vremenu demokratije i većih prava.

Irinej: Na žalost smo ostali bez istorijskih prijatelja – zemalja, kojima smo se nadali i smatrali ih svojim prijateljima, a mnogi od njih su sada pokazali svoje pravo lice

„Njegova najveća rana je Kosovo, strašno sudilište, koje je to bilo i ostalo.

Kosovo, na kome srpski narod doživljava užasne tragedije i poniženja, kakve nije ni pod Turcima preživljavao“, rekao je patrijarh Irinej.

Prema riječima patrijarha, na Kosovu uzimaju srpskom narodu svetinje, ono što mu je najsvetije, sa kojima je živio, za koje je krv prolivao.

„Danas ih neko daruje za nešto, a mi to ne smijemo gledati ravnodušno, posebno to strašno stradanje našega naroda i uništavanje naših svetinja“, kazao je patrijarh.

Patrijarh Irinej istakao je da „smo na žalost, ostali bez istorijskih prijatelja – zemalja, kojima smo se nadali i smatrali ih svojim prijateljima, a mnogi od njih su sada pokazali svoje pravo lice“.

„Šta nam ostaje, no da se uzdamo u Boga i sebe same“ zaključio je patrijarh.

Patrijarh Irinej završio je trodnevnu posjetu Eparhiji budimljansko-nikšićkoj u poslijepodnevnim satima obilaskom manastira Svetog Luke u nikšićkoj Župi.

Prethodna dva dana posjetio je manastir Đurđeve stupove u Beranama, potom centralne hramove u Bijelom Polju, Mojkovcu i Žabljaku.

Bonus video: