Berane: Ko je kriv za krivo nasađenu novu sportsku halu

Nova sportska hala u Beranama gradi se, kako je objašnjeno, zbog starosti stare i priprema za MOSI igre, kojima će ovaj grad biti domaćin 2012. godine
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 16:29h

Odbornik Nove Vladan Folić još nije dobio odgovor na pitanje ko je kriv zbog greške koja je napravljena prilikom projektovanja i izgradnje nove hale sportova u ovom gradu, i da li će neko zbog toga da odgovara.

Folić je ova pitanja postavio na sjednici lokalnog parlamenta početkom juna, a javnost u Beranama tada je dobila potvrdu za glasine da sa novom halom koja je u izgradnji nešto nije u redu, i da bi dio tribina, ukoliko bi gradnja bila nastavljena, bio „slijep“, odnosno da se sa njih ne bi vidio kompletan teren.

"Službenik Sekretarijata za sport je na toj sjednici potvrdio da postoji greška i sve se završilo na tome. U međuvremenu je održana još jedna sjednica Skupštine, a ja nijesam dobio odgovor na pitanje ko je kriv zbog te greške i da li će neko da odgovara“, rekao je Folić “Vijestima”.

On je kazao da njega, takođe, zanima koliko će da košta ispravljanje te greške, i da li je finansijer upoznat sa tim.

"To su, svakako, dodatni troškovi, koliki god bili. Mene zanima da li Vlada, odnosno Direkcija za javne radove zna za to, i da li će oni da preuzmu i taj dio obaveze. Kako je uopšte moglo doći do takve grube greške. Priča se i da je projekat samo potpisao ’Urbanprojekt’ iz Čačka. Ko ga je onda radio“, pita Folić.

Radovi stali odjednom, niko ne zna šta i kako dalje

Nova hala sportova u Beranama počela je da se gradi prije dvije godine u blizini fudbalskog stadiona, i do sada je izgrađena betonska konstrukcija na osnovu koje se može naslutiti kolika i kakva će biti. Radovi su najednom stali, a ovih dana radnici samo skidaju šalunge i potporne stubove. Šta i kako će se dalje raditi, to malo ko zna.

„Lično mislim da ovako ne može da se nastavi. Bilo je nekih predloga da se sruše tribine sa jedne strane, izvrši pomjeranje terena i riješi problem vidnog polja. Ne znam, ali se nešto mora učiniti dok nije prekasno. To je težak feler, na koji je na vrijeme upozoravano. Šta će nam felerična hala“, priča jedan od sportskih radnika koji ne želi da mu se pominje ime.

Bilo je nekih predloga da se sruše tribine sa jedne strane, izvrši pomjeranje terena i riješi problem vidnog polja. Ne znam, ali se nešto mora učiniti dok nije prekasno

Vujović: Ja nisam adresa

Direktor JP „Sportski centar“ Vojo Vujović ”Vijestima” je ponovio ono što je već rekao odbornicima na sjednici lokalnog parlamenta.

"Ja nijesam adresa za pitanje da li je prilikom projektovanja i izvođenja radova na hali došlo do greške, tako da se sa tribina ne vidi čitav teren. Mi samo gazdujemo sportskim objektima“, rekao je Vujović.

Kada se napravi nova, Berane će tako imati dvije sportske hale. Stara će se koristiti za treninge i manje značajne utakmice, dok će nova, navodno, služiti za reprezentativne sportske manifestacije

Stara hala u Beranama nije toliko ni stara. Napravljena je za potrebe MOSI igara 1981. godine. Njeno arhitektonsko rješenje dobilo je svojevremeno nagradu na jednom međunarodnom konkursu u Parizu. Ta hala ima 2,5 hiljada mjesta za sjedjenje. Riječ je, takođe, o modernom objektu sa svim pratećim sadržajima, koji je u punoj funkciji.

Kada se napravi nova, Berane će tako imati dvije sportske hale. Stara će se koristiti za treninge i manje značajne utakmice, dok će nova, navodno, služiti za reprezentativne sportske manifestacije. Takav luksuz sebi ne bi mogao da priušti i neki mnogo veći grad, a kamoli mali i siromašan kao Berane.

Porušeno mnogo

Nova sportska hala u Beranama gradi se, kako je objašnjeno, zbog starosti stare i priprema za MOSI igre, kojima će ovaj grad biti domaćin 2012. godine. Na lokaciji gdje je počela da se gradi prethodno je srušeno šest malih sportskih terena, među njima i dva teniska, koja su bila napravljena po svim strogim standardima za potrebe MOSI igara, prije trideset godina.

Takođe je porušen i jedan teren za mali fudbal sa vještačkom travom koji je bio međunarodna donacija, a čija je izgradnja na drugom mjestu kasnije koštala nekoliko stotina hiljada eura.

Uslov za početak radova bio je i izmještanje glavne gradske vodovodne cijevi koja je prolazila ispod te lokacije, zašta je utrošeno još oko 60 hiljada. Iako se u startu operisalo sa cifrom od četiri do pet miliona, vjeruje se da bi izgradnja nove hale u Beranama na kraju mogla da košta ukupno šest do sedam miliona eura.

Galerija

Bonus video: