Prevoznici iz Crne Gore platili 30.000 eura, jer su sa Ćilipa vozili goste u Budvu

Svi koji su imali transfer sa Ćilipa do hotela, uglavnom u Budvi, platili su po autobusu kaznu od 700, pa čak i do 2.000 eura
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 19:49h

Crnogorske turističke agencije zatražile su od ministarstava turizma, unutrašnjih i vanjskih poslova da hitno riješe novonastali problem sa Hrvatskom u transferu turista sa dubrovačkog aerodroma Ćilipi u Crnu Goru.

Takav zahtjev uslijedio je nakon što su 15. jula, kada su hrvatski inspektori na graničnom prelazu Debeli brijeg, izrekli kazne u iznosu od 30 hiljada eura crnogorskim autobuskim prevoznicima, koji su sa aerodroma Ćilipi dovodili inostrane goste na crnogorsku rivijeru.

Iako su i prethodnih godina, tvrde, bili izloženi pojačanom inspekcijskom nadzoru, te nerijetko i kaznama, uglavnom su znali šta od dokumenata treba da imaju.

Dok su hrvatski prevoznici kroz Crnu Goru čak abolirani kazni, i nesmetano, pa i sa vodičima dovode goste, za crnogorske prevoznike isti aršini ne važe.

Uz naglasak da su hrvatski prevoznici kroz Crnu Goru čak abolirani kazni, te da nesmetano, pa i sa vodičima dovode goste, za crnogorske prevoznike isti aršini ne važe.

I dok se sada transferi izvode nesmetano, oni upozoravaju da su u “strahu” da će se, opet jednog dana pojaviti neki inspektor i početi da naplaćuje kazne. Šteta tog vikenda je bila višestruko veća, jer je većina agencija bila primorana da angažuje hrvatske prevoznike, da do granice transportuje goste, a turisti, uglavnom, iz zapadne Evrope bili su izmaltretirani.

“Ove godine 15. jula se desilo nešto što se nije dešavalo ranijih godina. Zaustavili su autobus sa putnicima koje je u ime nas sa Ćilipa prevozio “Blue line” iz Herceg Novog, sa kojim imamo zaključen ugovor. Ušli su na granici inspektori i tražili dokumentaciju. Osim ugovora sa prevoznikom, imamo i ugovor sa tur-operatorom preko koga su došli ovi gosti, te ugovor sa hotelima gdje oni idu.

Oni su prvi put od nas tražili i ugovor sa gostom, što je nemoguće zaključiti. Pitanje je koji će gost to da uradi, da potpisuje posebne ugovore, odnosno taj ugovor treba da tur-operator traži od gosta da potpiše. To je jedna vrsta maltretiranja i nije praksa ni za koje druge destinacije”, navela je predstavnica budvanske agencije “Adriatik expres” Vesna Kuljača.

Ta agencija morala je po autobusu da plati kaznu od 700 eura.

Kuljača je kazala da je na Debelom brijegu napisan zapisnik, a inspektor se pozvao na član 60 stav 1, tačka 3 hrvatskog zakona, koja se, kaže, uopšte ne odnosi na te ugovore koji su od njih traženi.

Sad je sve lutrija. Imali smo svu dokumentaciju, ali, kako su nama kazali, navodno ne postoji sporazum između Crne Gore i Hrvatske. Po njihovom zakonu nije dozvoljeno da se putnici na taj način preuzimaju sa aerodroma

Mi nijesmo smjeli da sjutradan, kada je bio vikend ponovo šaljemo autobus na Ćilipe, kako nas ne bi ponovo zaustavljali i kažnjavali, pa smo angažovali hrvatske taksiste i autobusere, koji su za nas radili transfer do Debelog brijega, gdje su putnike preuzimali naši prevoznici. To je još jedna vid maltretiranja gosta. Jednostavno nemoguće je da se na ovaj način radi, jer to je neozbiljno da gosti presijedaju iz autobusa u autobus. Sada transferi idu nesmetano, ali do kada.

Da li je moguće da je neko rekao, “ajde da se malo sada mi našalimo”, i naplatimo kazne. Samo nas je taj vikend, znači od kazne do angažovanja hrvatskih prevoznika i taksista, koštao dodatnih 1.800 eura”, kazala je Kuljača.

Ona je zapitala da li bi trebalo sada isto crnogorske inspekcije da postupe prema hrvatskim prevoznicima na isti način i kazne ih.

“To je možda ružan način, ali bi to možda moglo da riješi ovakve probleme. Jer, to je tako prošlo mi smo platili, ali se postavlja pitanje da li će se isto dogoditi ponovo. Radimo sada normalno, ali još nemamo ništa crno na bijelo, jer ako treba još neki ugovor, mi ćemo i to nabaviti, samo tražimo da nam se kaže šta to treba”, kazala je Kuljača.

Istu sudbinu je imala i budvanska agencija “Alfa turs” koja je toga dana na granici platila za dva autobusa koji su dovodili goste iz Francuske u Crnu Goru, 1.400 eura.

Predstavnik agencije Jovo Đurić ističe da sade rade normalno, ali sa strahom da se situacija ne ponovi.

“Sad je sve lutrija. Imali smo svu dokumentaciju, ali, kako su nama kazali, navodno ne postoji sporazum između Crne Gore i Hrvatske. Po njihovom zakonu nije dozvoljeno da se putnici na taj način preuzimaju sa aerodroma. Međutim, njihovi autobusi nesmetano voze u Crnoj Gori. To su neke stvari na koje mi ne možemo da utičemo, jer je na potezu naša država”, rekao je Đurić.

Taksisti digli cijene

Vesna Kuljača iz agencije “Adriatic expres” svjedoči da su proteklog vikenda, kada se desio problem na granici, najviše profitirali hrvatski prevoznici. “Znate šta rade taksisti u Hrvatskoj. Oni inače od Ćilipa do granice prevoze za nekih 40 eura. Kada su toga dana vidjeli da “gori pod nogama”, tražili su 80 eura. Mi smo bili ucijenjeni sa svih strana”, smatra Kuljača.

Gomila obaveza, bar su bile jasne

O problemu na granici agencije su upoznale i Crnogorsko turističko udruženje, koje je pokrenulo inicijativu prema državnim institucijama, da se što prije riješi. Sekretar CTU Milena Raičković navela je da su do sada važile jasne administrativne obaveze kojih su se pridržavali svi domaći prevoznici i agencije.

“Morali su da imaju ugovor sa stranim partnerom preveden na hrvatski jezik i ovjeren vaučer gostiju koji se prevoze, potvrde hotela da su gosti rezervisali smještaj kod njih i to za svakog gosta posebno, ugovor agencije i hotela da je hotel saglasan da agencija preveze goste do i od njihovog hotela do aerodroma, ukoliko vozilo nije vlasništvo agencije potrebno je da imaju i ugovor o dugoročnom lizingu sa vlasnikom vozila, ugovor o radu kojim se potvrđuje da je vozač radnik u agenciji.

Sve su to naše turističke agencije imale u dokumentaciji i to je bilo spremno da se pokaže na graničnom prelazu.

Prije deset dana pojavio se dodatni zahtjev granične policije. Shodno njihovom zakonu o cestovnom prijevozu, zahtijevali su da naše turističke agencije imaju i ugovor sa svakim gostom pojedinačno i vaučer za transfer. Zbog neposjedovanja dodatne dokumentacije, više prevoznika je platilo kazne od 700 do 2.000 eura”, kazala je Raičković.

Depeša stigla u Zagreb

Na osnovu usmenog obavještenja turističkih agencija o slučaju koji se dogodio prošlog vikenda na granici na Debelom brijegu, Ministarstvo turizma kontaktiralo je Ministarstvo vanjskih poslova da o tome obavijeste kolege u Hrvatskoj.

“Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova je o cijelom slučaju upoznalo i dostavilo dopis veleposlanstvu Hrvatske u Crnoj Gori, koje je o tome obavijestilo Zagreb i nadležne tamošnje državne ustanove, kako bi se taj slučaj, koji je pojedinačni, a ne sistemski, razriješio u interesu obje strane i kako se takve situcije ne bi ponavljale. Očekujemo da ubrzo iz Hrvatske dođe zvanično obavještenje o cijelom problemu koji se dogodio”, saopšteno je “Vijestima” iz crnogorskog Ministarstva turizma.

Bonus video: