Policija provjeravala internet komunikaciju MANS-a

"Direktora policije smo pitali i da li je neko policiji prijavio MANS, pa su počeli da prikupljaju podatke o našoj komunikaciji, ili je to bila samoinicijativna akcija Veljovića“
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 14:06h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je od direktora Uprave policije Veselina Veljovića pristup podacima koje je policija prikupila o toj nevladinoj organizaciji dok je, kako se navodi, nezakonito pristupala njenoj internet kominikaciji.

Izvršna direktorica i pravni zastupnik MANS-a, Vanja Ćalović i Veselin Radulović, traže pristup svim podacima koje je policija prikupila dok je nezakonito pristupala podacima o internet komunikaciji te nevladine organizacije u vezi sa postavljanjem snimka svadbe Safeta Kalića na internet.

Ukazuje se da su policijski službenici, prilikom saslušanja Ćalović, saopštili da je snimak svadbe Kalića objavljen na internet stranici youtube sa jednog od računara MANS-a, odnosno sa adrese koja pripada toj nevladinoj organizaciji.

Ukazuje se da su policijski službenici, prilikom saslušanja Ćalović, saopštili da je snimak svadbe Kalića objavljen sa jednog od računara MANS-a

"S obzirom na činjenice da je policija prikupljala podatke o internet komunikaciji MANS-a i da je Ćalović u policiju pozvana kao građanin, a ne osumnjičeni za bilo koje krivično djelo, niti je osumnjičen bilo ko od zaposlenih u MANS-u, podsjetili smo direktora policije da odredbe Zakonika o krivičnom postupku ne propisuju mogućnost da policija preduzima bilo kakve radnje prema građanima kojima bi se provjeravale aktivnosti sa njihovih računara, osim ukoliko su osumnjičeni za izvršenje krivičnih djela“, navodi se u saopštenju.

"Policija je nezakonito primjenjivala i druge mjere i prikupljala i druge informacije, kršeći privatnost i osnovna ljudska prava zaposlenih u MANS-u" navodi se

Stoga, kako se ističe, smatramo da je očigledno da je policija neovlašćeno i nezakonito prikupljala informacije o aktivnostima MANS-a, iz čega proizilazi i osnovana sumnja da je policija nezakonito primjenjivala i druge mjere i prikupljala i druge informacije, kršeći privatnost i osnovna ljudska prava zaposlenih u MANS-u.

"Priznanjem da je policija došli do informacije da je snimak svadbe Kalića objavljen na internetu sa nekog od računara MANS-a, policija je priznala da je nezakonito prikupljala informacije o nama i da pokušava da nas zastraši crtanjem mete na nama, iz razloga koji moraju biti dobro poznati direktoru policije“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga smo, kako se ističe, od Veljovića zatražili da nas informiše kada je policija došla do informacije da je snimak svadbe Kalića objavljen na internetu sa adrese MANS-a i na koji način je došla do te informacije, odnosno da li je podatke MANS-a policija dobila korišćenjem neustavnih protokola sa telekomunikacionim operaterima ili na osnovu pisanog zahtjeva i sudske odluke.

"Od policije smo zatražili i podatke koliko dugo je MANS bio i pod kojim sve mjerama tajnog nadzora, u koji dio naše internet komunikacije je policija imala uvid, da li je vršila uvid u sadržaj naših službenih i privatnih mailova“, stoji u saopštenju.

"Od policije smo zatražili i podatke koliko dugo je MANS bio i pod kojim sve mjerama tajnog nadzora"

Dodaje se da je MANS od policije zatražio i podatke da li su eventualno, u skladu sa ZKP-om, uništili neke podatke o nama koje su prikupili, jer nijesu bili od značaja za slučaj, koji su to podaci i ko je njima imao pristup.

"Direktora policije smo pitali i da li je neko policiji prijavio MANS, pa su počeli da prikupljaju podatke o našoj komunikaciji, ili je to bila samoinicijativna akcija Veljovića“, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: