UCG će za otkrivanje plagijata imati samo godinu

Softver “Ithenticate” kupljen u julu 2017. sa rokom korišćenja od dvije godine, UCG tek sad usvaja odluku o korišćenju
78 pregleda 1 komentar(a)
uo ucg_1, Foto: Boris Pejović
uo ucg_1, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2018. 16:41h

Softver za otkrivanje plagijata kupljen je u julu 2017. godine na dvije godine korišćenja, a Univerzitet Crne Gore će tek na današnjoj sjednici Senata razmatrati Predlog odluke o korišćenju, saznaju “Vijesti”.

To znači da će UCG imati samo godinu dana za provjeru radova studenata i profesora.

Ministarstvo prosvjete je prošlog jula za softver “Ithenticate” izdvojilo oko 30.000 eura, a mogu da ga koriste državni i privatni univerziteti.

“Licenca za korišćenje ‘Ithenticate’ softvera dobijena je krajem 2017. godine od Ministarstva prosvjete”, tvrde sa UCG u odgovorima “Vijestima”.

Međutim, iz prosvjetnog resora ističu da je tokom prethodne godine provjereno više od 2.000 radova sa državnog Univerziteta.

“Univerzitet Crne Gore je odmah po dobijanju licence počeo da radi na Odluci o korišćenju softvera koja je finalizovana nakon posjete predstavnika Univerziteta Crne Gore visokoobrazovnim institucijama u Ženevi, gdje su se upoznali sa izazovima i međunarodnim iskustvima u oblasti jačanja akademskog integriteta i borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju, u organizaciji Savjeta Evrope, kao i nakon seminara o sprečavanju plagijata i etičkim standardima i rada sa međunarodnim ekspertom”, saopštili su sa UCG-a.

Nijesu odgovorili na pitanje koliko je radova do sada i na koji način provjereno.

“Softver će početi da se koristi od momenta usvajanja Odluke o korišćenju”, dodali su sa UCG-a.

Pored Predloga ove odluke, Senat će danas razmatrati i prijedloge za dodjelu nagrade Univerziteta za završene studije sa najboljim uspjehom.

Za plaketu UCG predloženo je 19 studenata sa najboljim prosjekom, i to devet iz oblasti prirodno-matematičkih nauka i medicine, šest iz oblasti društvenih nauka i tri sa umjetničkih fakulteta.

Ukoliko više studenata ima prosjek veći od 9,5, nagradu dobija student koji je završio studije za kraće vrijeme.

Bonus video: