Uljarević: Dajte prepisku o Đukanovićevom dugu

CGO to traži ASK nakon što je Đukanović izjavio: „Dug na kartici je vraćen od strane mog sina sa regularnog računa. ASK sam prethodno konsultovao da li je to smetnja. Dobio sam odgovor da to tako može da se uradi”
13775 pregleda 17 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Betaphoto
Daliborka Uljarević, Foto: Betaphoto

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević zatražila je juče od direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića kopiju korespondencije koju su imali sa predsjednikom Milom Đukanovićem u vezi sa spornim bankarskim dugom od nepunih 17.000 eura, koje je dugovao Atlas banci po osnovu VIP rivolving kreditne kartice.

“CGO se nada da će ASK urgentno procesuirati ovu Inicijativu, imajući u vidu funkciju koju Đukanović obavlja i interes javnosti da upravo ASK da svoj stav o iznešenim navodima, kao i da ćemo dobiti traženu korespondenciju,” stoji u molbi Uljarevićeve u koju su “Vijesti” imale uvid.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) je 23. januara saopštio da je upravo iz “Vijesti” saznao za sporni dug od nepunih 17.000 eura u Atlas banci, a već nedjelju dana kasnije on je bio izmiren.

U nedjelju je pojasnio da mu je sin Blažo Đukanović pokrio dugovanja prema Atlas banci, ističući da mu je to odobreno u instituciji na čijem je čelu Radonjić.

„Dug na kartici je vraćen od strane mog sina sa regularnog računa. ASK sam prethodno konsultovao da li je to smetnja. Dobio sam odgovor da to tako može da se uradi. Najregularnije je plaćen navodni dug, a sudski postupak će dokazati da li je tog duga bilo”, kazao je Đukanović u nedjelju poslije sjednice Savjeta za realizaciju izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS).

CGO je prethodno prošle srijede podnio ASK-u inicijativu za postupak provjere podataka iz Đukanovićevog imovinskog kartona.

“Konkretno, Inicijativa CGO-a se odnosila na provjeru načina na koji je uplaćen dug na kartici u Atlas banci od strane predsjednika države Mila Đukanovića, a imajući u vidu njegove prijavljene redovne prihode”, navodi se u inicijativi.

Inače, ASK je nedavno utvrdila da je Đukanovićev DPS prekšrio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja time što nije prijavio 47.500 eura koje je iskoristio za izbornu kampanju.

Slučaj je pokrenut nakon što je odbjegli predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio snimak na kojem se vidi kako bivšem gradonačelniku Podgorice, a sadašnjem generalnom sekretaru Đukanovića, Slavoljubu Stijepoviću, daje koverat u kojem je bilo 97.500 eura za izbornu kampanju DPS-a.

ASK je DPS-u izrekla maksimalnu zaprijećenu novčanu kaznu od 20.000 eura u ovom slučaju ali i da vrati 47.500 eura u budžet.

Bonus video: