Pavićević ne da podatke MANS-u bez dokaza da su platili odvoz smeća

Informacije se mogu izadavati samo ako je stranka dokaže da je izmirila sve dospjele obaveze po osnovu opštinskih poreza, naknada i taksi...
76 pregleda 0 komentar(a)
zarko pavicevic, Foto: Boris Pejović
zarko pavicevic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.06.2011. 17:39h

Barski Sekretarijat za urbanizam neće da daje informacije Mreži za afirmaciju nevladinog sektora, dok ne dokažu da su platili račune za vodu i odvoženje smeća.

Sekretarijat je postupio u skladu sa uputstvom koje je ranije donio predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, a iz MANS-a su ocijenili da bi izgovor kojim je odbijen njihov zahtjev bio i zabavan da tužilaštvo ne ispituje kako je gradonačelnik poslovao.

“MANS će svakako pred nadležnim organima pobiti ovakvo, nezakonito postupanje Opštine Bar, ali ono što je posebno problematično jeste činjenica da se Pavićević odlučio za uvođenje ovakave prepreke", saopštili su iz MANS-a koji od barske opštine traže podatke po Zakonu oslobodnom pristupu informacijama.

Karanikić je odgovorio MANS-u da Opština Bar na ovaj način pokušava da poboljša naplatu računa za vodu i odvoženje smeća i da na isti način postupaju svi drugi opštinski organi

"Izgovor koji je Pavićević upotrijebio je zaista kreativan i bio bi zabavan da se ne radi upravo o Opštini Bar i Žarku Pavićeviću čije poslovanje trenutno ispituje Specijalni tužilac za oragnizovani krimina i korupciju”, saopštili su juče iz MANS-a.

Disiplinski prekršaj

Iz MANS-a kažu da ih je sekretar za urbanizam Đuro Karanikić, pozvavši se na „Uputstvo za izdavanje akata o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija“ koje je 20. maja ove godine donio Pavićević, obavijestio da su dužni da dokažu da su platili račune.

“U Uputstvu u koje je MANS imao uvid se navodi da se informacije u posjedu opštine mogu izadavati samo ako je stranka koja traži informaciju prethodno izmirila sve dospjele obaveze po osnovu opštinskih poreza, naknada i taksi, odvoza smeća i utrošene vode. U ovom dokumentu se takođe navodi da će se svako izdavanje informacija bez pomenutih potvrda o vodi i smeću, smatrati najtežim disciplinskim prekršajem”, saopštili su iz MANS-a.

U toj NVO smatraju da je Upustvo nezakonito doneseno, a da izgovor kojim je odbijen njihov zahtjev do sada nije zabilježen.

“Upustvo koje je donio Pavićević definiše obaveze i prava građana i kao takvo predstavlja opšti akt koji je morao biti usvojen u barskom parlamentu, ali je to Pavićević očigledno preskočio. No to je manji dio problema. Glavni problem je to što je Pavićević svojim internim aktom pokušao da suspenduje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i građanima ograniči Ustavom garantovano prano na pristup informacijama. Čak je disciplinskim mjerama zaprijećeno svim onim starješinama barskih institucija koji se odluče da umjesto njegovog nezakonitog upustva sprovedu Zakon o slobodnom pristupu informacijam”, piše u saopštenju.

Karanikić je odgovorio MANS-u da Opština Bar na ovaj način pokušava da poboljša naplatu računa za vodu i odvoženje smeća i da na isti način postupaju svi drugi opštinski organi.

Bonus video: