Kolašinci nijesu lijeni, ali pečurke slabo rodile

Uprkos tome što je bilo dosta i „sunca i kiše“ vrgnja, ali ni ostalih jestivih vrsta gljiva, nije bilo dovoljno
159 pregleda 0 komentar(a)
pecurke, Foto: Dragana Šćepanović
pecurke, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.06.2011. 14:25h

Protekle dvije sedmice, ne mali broj Kolašinaca, naročito onih nezaposlenih, pokušali su da zarade branjem i prodajom pečurki.

Za taj posao, kažu, potrebna je dobra kondicija, ali i puno slobodnog vremena.

Treba poznavati i teren, odnosno „mjesta pečurke“, pa se ne može reći da baš svako može uspješno oprobati uzarađivanju na taj način.

Za kilogram sirovog smrčka plaća se 10 eura

Međutim, zarada ove sezone nije bila očekivano dobra, za razliku od, prethodne, a otkup pečurke se, nakon petnaest dana privodi kraju.

Uprkos tome što je bilo dosta i „sunca i kiše“ vrgnja, ali ni ostalih jestivih vrsta gljiva, nije bilo dovoljno.

"Pređe se i po 20 kilometara, a nađemo svega par kilograma pečurke i to one slabijeg kvaliteta. Naporno je to, treba biti u kondiciji za toliko pješačenje, ali mora se", ispričao je pedesetogodišnji Rajo, koji nije želio da se fotografiše, jer kako kaže, „sramota je da čovjek u njegovim godinama zarađuje jedino branjem pečurki“.

Suvi smrčak- kilogram 120 eura

Na ovaj način kućni budžet svake godine, tokom proljeća i u jesen, ojačavaju mnoge kolašinske porodice, a iz godine u godinu povećava se i broj otkupljivača.

U tom gradu minulih petnaest dana vrganj, ali i lisičarku i smrčak, otkupljivao se na šest mjesta. Cijene su bile nešto niže predhodne sezone. Otkupljivači to pravdaju slabim kvalitetom proljećne pečurke. U ovo doba vrganj raste rubovima livada, a berači kažu da je „lakši“ od jesenjeg, koji se bere u šumama sve do prvog snijega.

Najkvalitetniji mladi vrganj otkupljuje se po cijeni od 2 eura, za kilogram, dok su „druga“ i „treća“ klasa po euro, odnosno, 50 centi.

"Cijena lisičarke je 1 euro, dok je najskuplja, ali i najređa vrsta pečurke u ovim krajevima, smrčak. Za kilogram sirovog smrčka plaća se 10 eura, a cijena suvog dostizala je i 120 eura", kažu u „Vir impeksu“, preduzeću čiji se vlasnik Vladimir Rakočević već godinama bavi otkupom pečurke i šumskog voća.

U tom preduzeću kažu da su ove sezone otkupljivali prosječno po 100 kilograma vrgnja dnevno, ali da je tokom nekoliko dana pred zaključenje otkupa, ta količina propolovljena.

Bonus video: